Bogat slovenski filmski program na MedFilm Festival v Rimu

02. julij 2014
Na 20. festivalu mediteranskega filma MedFilm Festival, ki se bo odvijal med 4. in 11. julijem 2014 v Casa del Cinema v Rimu, se bo Slovenija predstavila v dveh tekmovalnih programih.

V tekmovalnem programu dokumentarnega filma se bo za nagrado Open Eyes potegoval film "Karpopotnik" v režiji Matjaža Ivanišina.  V tekmovalni program kratkih filmov pa je bil uvrščen film "Kam" mlade scenaristke in režiserke Katarine Morano. Film govori o naključnem srečanju dveh žensk različnih generacij, ki se vsaka na svoj način ukvarjata z vprašanji življenja in smrti ter skupaj preživita dan. Film bo na ogled 8. julija, potegoval pa se bo za nagrado Methexis.

V sekciji Med20, s katero se festival poklanja uveljavljenim režiserjem evro-mediteranske kinematografije, bo večer posvečen slovenskemu režiserju, direktorju fotografije in montažerju Karpu Godini, poleg njega pa še francoskemu režiserju Paulu Vecchialiju, maroškemu režiserju Daoudu Aoulad-Syadu in palestinskemu režiserju Hanyju Abu-Assadu.

10. julija bosta tako v družbi režiserja Godine, sicer lanskoletnega prejemnika Badjurove nagrade, na ogled njegov celovečerni film "Splav Meduze", in kratki film "Zdravi ljudje za razvedrilo". Med obema filmoma pa bodo zavrteli Ivanišinovega "Karpopotnika", s katerim je Matjaž Ivanišin ustvaril poseben portret svojega filmskega učitelja. Film navdušuje festivalsko občinstvo v Evropi in ZDA.

 

Slovenija je že bila častna gostja na MedFilm festivalu leta 2012. Nekatere slovenske filme so organizatorji vključili v tekmovalni program, drugi pa so se predstavili v programu »slovenska izložba«. V tekmovalni program so se uvrstili film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca in Dolge počitnice režiserja Damjana Kozoleta. Med kratkimi filmi pa sta bila izbrana Kdo se boji črnega moža režiserja Janeza Lapajneta in Missing the Moment režiserja Mitje Mlakarja.

Festivala sta se udeležila režiserja Jan Cvitkovič in Damjan Kozole, ki je tudi prejel nagrado za življenjsko delo.

 

Celoten program 20. MedFilm festivala najdete na spletni strani: http://www.medfilmfestival.org/