Rok Biček med desetimi režiserji v Karlovih Varih

13. junij 2014
Na 49. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih se bo že sedemnajsto leto predstavila sekcija po izboru Varietyja. Ena izmed treh najpomembnejših strokovnih filmskih revij filmskemu občinstvu predstavi 10 najbolj zanimivih evropskih filmskih režiserjev, ki so svoje filme predstavili v zadnjem letu in v reviji dobili pohvalne ocene.

 

Med desetimi režiserji je bil letos izbran tudi Rok Biček, avtor prvenca Razredni sovražnik. Filmi iz prestižne sekcije bodo prvič na sporedu 6. In 7. julija, ponovitev Razrednega sovražnika pa bo 11. julija.
Ob Roku Bičku  se bodo predstavili še režiserji iz Avstrije, Norveške, Velike Britanije, Španije, Francije, Gruzije, Romunije, Irske in Italije. Za izbrane režiserje bodo organizirani intervjuji, srečanja s pomembnimi evropskimi filmskimi profesionalci in tudi z navdušenim festivalskim občinstvom.
Razredni sovražnik je svojo festivalsko pot uspešno začel z uvrstitvijo na lanskoletni beneški festival, kjer je tudi dobil prvo  nagrado.
Potem je film prepotoval približno trideset festivalov in si že pridobil 16  mednarodnih nagrad. Festivali ga pričakujejo tudi še jeseni. Film je bil do sedaj odkupljen za redno kinematografsko prikazovanje v Avstriji, Švici in Italiji.
Uvrstitev filma na festival v Karlovih Varih, enega najpomembnejših filmskih dogodkov v srednji in vzhodni Evropi, je za Razrednega sovražnika prav gotovo »pika na i« po enoletnem uspešnem festivalskem popotovanju.
Ob Varietyju je soorganizator festivalske sekcije tudi EFP (European film Promotion), katere član je Slovenski filmski center. Članice, ki imajo film na sporedu, dogodek tudi finančno podprejo in s tem režiserjem omogočijo optimalne predstavitve.
Razredni sovražnik je  tretji slovenski film, ki  ga  bodo prikazali v Varietyjevi sekciji na festivalu v Karlovih Varih. Prvič je bil slovenski film izbran leta 2005, ko je Varietyjeve kritike navdušil film Predmestje, filmski prvenec Vinka Möderndorferja, drugič pa je bil leta 2012 izbran prvenec Izlet, režiserja Nejca Gazvode.
Kot smo že pisali, bo v Karlovih Varih  na sporedu tudi svetovna premiera filma Drevo, ki je prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc. Prva uradna projekcija filma bo 7. julija ob 16:00, druga pa 8. julija ob 13:30. Film bo svojo pot začel v izvrstnem tekmovalnem programu, kjer izberejo svetovne premiere najboljših filmov iz vzhodne Evrope.

 

Več na:

http://www.efp-online.com/en/project_talent_promotion/ten_directors.php