Slovenski filmi v Cannesu 2014

12. maj 2014
Od 14. do 25. maja bo v Cannesu potekal 67. mednarodni filmski festival. Ob filmskem festivalu bo že 55. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center enajsto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

 

Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal dva nova filma: Inferno, tretji celovečerni film režiserja Vinka Möderndorferja v produkciji Forum Ljubljana in Drevo, prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc, v produkciji Monoo. Projekcije na sejmu v Cannesu pomenijo  ključno izhodišče za čim bolj uspešno mednarodno festivalsko premiero obeh  filmov. Najboljši dokaz je lanskoletni uspešni prodor filma Razredni sovražnik, ki je svojo prvo projekcijo imel ravno na tržnici v Cannesu, po kateri je sledila festivalska svetovna premiera na najstarejšem filmskem festivalu: Mostri v Benetkah.
Short Film Corner je profesionalna platforma za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti največjemu krogu ljudi iz celega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film in njegovi ustvarjalci. Letos bodo  Slovenijo predstavljali naslednji  kratki filmi: animirani film Koyaa -Roža, režiserja Kolja Sakside v produkciji ZVVIKS,  igrana filma Adagio, režiserja Blaža Završnika in Boom Boom Bis, režiserja Janija Severja v produkciji Sever& Sever production, ter  mladinski film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji  Davida Sipoša, v produkciji Haritude Ventures.
V paviljonu Next, kjer se tkejo niti filma prihodnosti, so med 350 prijavljenimi projekti izbrali 67 projektov,  med njimi tudi slovenski dokumentarni projekt Houston, imamo problem, režiserja Žiga Virca, ki nastaja v produkciji Studio Virc. Producent filma Boštjan Virc bo projekt v Cannesu predstavljal 17. maja,  ter 19.in  20. junija v Parizu na Cross Video Days, ki je prvi koprodukcijski sejem za t.im. crossmedia programe v Evropi. Izbranim projektom organizatorji omogočijo sestanke z najbolj pomembnimi televizijskimi in spletnimi prikazovalci kot so Tribeca, POV Digital, Youtube, Channel 4, BBC, Arte, France Télévisions, ZDF, RAI educational, Freemantle, Shine…
V letu 2014 se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi petič  predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije. Po enem letu odsotnosti se v paviljon vrača tudi Ciper.
Slovenski del paviljona bo  stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma.

 

Več  na:

 

http://seepavilion.com/see/Slovenia/Films-in-Cannes/

http://www.marchedufilm.com/en/next