Nagrada za film Zapelji me in nominacija za kratki film Kam

08. maj 2014
6. maja se je v Los Angelesu zaključil 9. SEE Film Festival, ki prikazuje filme iz jugovzhodne Evrope.

 

Eden izmed članov žirije je bil tudi znani ameriški pisatelj Bret Easton Ellis, najbolj znan po kontroverzem romanu Ameriški psiho, na podlagi katerega je bil posnet tudi istoimenski film.  Žirijo sta oba režiserja prepričala s  svežim pristopom: Marasović z minimalizmom, Šantić  z vznemirljivo  dramo iz delavskega življenja.
To je drugo mednarodno priznanje za Šantićev film, ki je oktobra  na 29. Varšavskem filmskem festivalu prejel posebno omembo žirije. Septembra bo film predvajan tudi v rednem sporedu slovenskih kinematografov.
Kam, kratki film o naključnem srečanju dveh žensk različnih generacij, ki se vsaka na svoj način ukvarjata z vprašanji življenja in smrti ter skupaj preživita dan, pa  je bil nominiran za nagrado študentski oskar v kategoriji tujega filma.  Režiserka in scenaristka  filma je Katarina Morano, letnik 1988.
Osrednji vlogi odigrata Ivanka Mežan in Lara Vouk, poleg njiju pa v 20-minutnem filmu  nastopa še Jožica Avbelj, montaža je delo Siniše Gačića, glasbo pa je ustvaril Boštjan Gombač.
Film, ki je nastal v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter koprodukciji RTV Slovenija in Telekinga, je prišel med deset finalistov  iz celega sveta v kategoriji tujega filma, nagrajenci študentskih oskarjev, trije v vsaki kategoriji, pa bodo znani na 41. slavnostni podelitvi 7. junija.
Med nominirance za študentskega oskarja so se doslej uvrstili tudi zdaj že nekdanji študenti AGRFT Aleš Verbič s filmom Nekoč je bilo (1989), Matevž Luzar s filmom Vučko (2007) in Žiga Virc s filmom Trst je naš! (2009).