Film Čefurji raus! nagrajen v Parizu in Prištini

05. maj 2014
Od 27. do 30. aprila je v Parizu potekal četrti festival filmov iz jugovzhodne Evrope (SEE Paris 2014). Na festivalu so pokazali filme različnih dolžin in žanrov, ki prihajajo iz tega dela Evrope. Slovenijo je zastopal celovečerni igrani film Čefurji raus!, scenarista in režiserja Gorana Vojnovića, ki je ob zaključku prejel nagrado za najboljši scenarij.

 Nagrado za najboljši film in režijo je prejel film Ponarejevalec, srbskega režiserja Gorana Markovića.

Nagrado za življenjsko delo na področju  igre pa so v Parizu podelili bosanskemu igralcu Emirju Hadžihafisbegoviću, ki je v Vojnovićevem  filmu odigral vlogo Radovana, očeta glavnega junaka Marka. Za to vlogo je eden najbolj znanih sodobnih bosanskih igralcev že prejel nagrado za najboljšega igralca na mednarodnem filmskem festivalu , ki je novembra 2013 potekal v nemškem Cottbusu.

 Od 25. aprila do 2. maja pa je v Prištini potekal 6. Mednarodni filmski festival, kjer so film Čefurji raus! prokazali v tekmovalni sekciji filmov z Balkana. Vojnovićev film je prejel  nagrado media, ki jo je podelila mednarodna žirija novinarjev iz različnih medijskih hiš. Za najboljši film sekcije so izbrali srbski film Neubogljivi, režiserke Mine Djukić.

2. maja pa so film Čefurji raus! predvajali tudi  na nacionalnem filmskem festivalu češkega filma v Plzenu, kjer je bila Slovenija letošnja filmska gostja, ki se je predstavila s programom kratkih in celovečernih filmov.

 

 Več na:

 

http://www.seeaparis.com/news.html  

http://www.prifest.org/?id=3&n=162&l=en

http://www.film-center.si/index.php?module=news&op=show&newsID=1028