Nagrajeni film mladega filmskega občinstva

30. april 2014
V nedeljo, 4. maja so v Art Kinu Odeon v Izoli že drugič zapored potekal Evropski dan mladega filmskega občinstva, namenjen najstnikom med 12. in 14. letom. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

V Izoli se je zbralo približno 60 mladih med 12. in 14. letom iz vse Slovenije. Projekt, ki ga vodi Evropska filmska akademija, je letos hkrati potekal v 17 mestih po Evropi, v Izoli letos drugič. Mladi iz različnih evropskih mest so si ogledali tri evropske mladinske filme po izboru strokovnjakov Evropske filmske akademije: nemški Vzhodnik Katje von Garnier, danski Glasbeno misijo Martina Miehe-Renarda in nizozemski film Še žal ti bo! Dava Schrama. Prav tega so izbrali za nagrajenca Evropske filmske akademije.

Film pripoveduje o mladeniču Jochemu, ki ga sošolci nenehno ustrahujejo, a se jim ne upa upreti. Ustrahovanje ga na videz niti ne prizadene, a nekega jutra ravnatelj razredu pove, da se Jochem po zabavi ni vrnil domov.

Dogodek so pripravili  v sodelovanju s Slovenskim filmskim  centrom in Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, informacijsko pisarno novega EU programa Ustvarjalna Evropa,
katerega podprogram MEDIA je namenjen vsestranski podpori evropskega filma, in ob podpori Ministrstva za kulturo RS ter Občine Izola.

 

Več o programu na:

http://www.isolacinema.org/aktualno/novice/program-evropskega-dne-mladega-filmskega-obcinstva-je-koncno-tu/