Film in intelektualna lastnina

17. april 2014
S praznovanjem svetovnega dneva intelektualne lastnine, ki ga 26. aprila praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), želi Urad RS za intelektualno lastnino počastiti pomen ustvarjalnosti za gospodarski in družbeni razvoj.

 S tem namenom, v sredo, 23. aprila  organizirajo dogodek v skladu z letošnjo temo dneva intelektualne lastnine, ki se glasi »Film – univerzalna strast«. Dogodek je posvečen ustvarjalcem filma, predvsem  tistim manj vidnim, ki se jih občinstvo niti ne zaveda, dokler ni povabljeno k ogledu odjavne špice.

Avtorska pravica je od vseh pravic intelektualne lastnine v današnjem (digitalnem) svetu najbolj ranljiva in na največji preizkušnji. Ob množični uporabi novih tehnologij je reproduciranje enostavno in pri tem je pravo relativno neučinkovito. Zato je zakonodajalec pred veliko preizkušnjo, kako primerno zavarovati ustvarjalnost, a pri tem ne preveč in nesorazmerno poseči v druge zagotovljene pravice (npr. pravice do zasebnosti, pravica do znanja …).


Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodku, ki ga bo Urad RS za intelektualno lastnino organiziral 23. aprila 2014 ob 15. uri skupaj s Slovenskim filmskim centrom in Slovensko kinoteko. V prostorih Slovenske kinoteke bodo za filmske ustvarjalce izvedli posvetovalnico o pomenu varovanja avtorske pravice, na kateri bodo pravni strokovnjaki urada predstavili avtorsko pravo za filmske ustvarjalce. Delavnica je brezplačna, zaradi omejitve prostora (120 oseb) pa prosimo za predhodno najavo udeležbe, in sicer po e-pošti na naslov »info@uil-sipo.si«, s pripisom »udeležba 23-4-2014« do vključno 22. aprila (do 12. ure).

Posebej pa bomo organizirali dogodek za mladostnike in jim predstavili  ustvarjanje z vidika avtorske pravice, ki jo je potrebno spoštovati. Ta dogodek se bo odvil v dopoldanskem času, ko bo urad skupaj s filmskim režiserjem in scenaristom Miho Hočevarjem in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom predstavil filmsko ustvarjanje in avtorsko pravico dijakom Gimnazije Ledina.