Trije slovenski filmi na festivalu v Pragi

10. april 2014
Od 10. - 17. aprila potekajo v Pragi tradicionalni Dnevi Evropskega filma, ki se od 18. – 22. aprila

To so Adria Blues, režiserja Miroslava Mandića, ki  se po svetovni premieri na lanskem festivalu v Karlovih Varih vrača med češke gledalce – tokrat v prestolnico. Premierno pa se bosta češkim gledalcem predstavila Nahrani me z besedami, igrani prvenec Martina Turka iz leta 2012 in dokumentarni film  Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj, režiserja Janeza Burgerja iz leta 2013, na festivalu v Paklenici nagrajen za najboljšo režijo, na domačem festivalu v Portorožu pa je prejel nagrado za najboljši dokumentarni film in najboljšo montažo.
Na festivalu pokažejo pregled filmov iz večine evropskih držav, ki imajo v češki prestolnici zelo dober odziv pri gledalcih. Dogodek pripravljata  Slovenski filmski center in  Veleposlaništvo R Slovenije v Pragi.
 V petek, 11. aprila pa bo na festivalu GoEast v nemškem Wiesbadnu nemška premiera filma Zapelji me, prvenca Marka Šantića, ki se je bo udeležil tudi režiser. V soboto, 12. aprila  bodo na festivalu CineJeune v Saint Quentinu prikazali film Razredni sovražnik, ki bo prikazan na že tretjem francoskem festivalu, tokrat pa prvič pred izključno mladim občistvom.

Več na:
http://www.eurofilmfest.cz/en/
http://www.cinejeune02.com/edition.html
http://www.filmfestival-goeast.de/index.php?article_id=20&clang=0