Dve novi nagradi za film Razredni sovražnik

05. april 2014
4. aprila se je končal 19. mednarodni filmski festival v Vilni, ki je potekal od 20. marca. V tekmovalnem programu filmov iz južne in vzhodne Evrope so prikazali enajst filmov. Nagrado za najboljšega igralca je žirija podelila Igorju Samoborju za vlogo profesorja v filmu Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička.

Nagrado za najboljši film in 9.600 dolarjev je prejel romunski film Japonski pes, režiserja Tudorja Cristiana Jurgiuja, nagrado za najboljšega režiserja Gruzijec Levan Koguashvili za film Zmenki na slepo, nagrado za najboljšo igralko pa slovaška igralka Michaela Bendulova za vlogo v filmu Čudež. Filma Razredni sovražnik in Čudež sta že drugič “konkurenta”, saj sta pred tem bila izbrana tudi med enajstimi filmi na francoskem festivalu prvencev v Angersu.
Ob nagradi za najboljšo moško  vlogo pa je Razredni sovražnik oziroma režiser Rok Biček prejel tudi nagrado CICAE, ki je mednarodna organizacija umetniških kinematografov. To sta deseta in enajsta mednarodna nagrada za film.
6. aprila bo film Razredni sovražnik prikazan na festivalu v New Yorku,  dan prej pa v Minneapolisu.  V Evropi film potuje na tretji francoski festival -  Cine-Jeune v Saint Quentinu,  ki je namenjen filmom za otroke in mladino. 32. izdaja festivala poteka med 11. In 18. aprilom, Razredni sovražnik pa bo prvič na sporedu v soboto, 12. aprila. Projekcije se bo udeležila mlada igralka Špela Novak.

 

Več  na:

http://www.kinopavasaris.lt/en/news

http://www.cinejeune02.com/welcome.html