Trije slovenski filmski režiserji v New Yorku

03. april 2014
V mesecu aprilu bodo v New Yorku prikazali tri slovenske filme, ki so jih podpisali Rok Biček,

Bičkov film  Razredni sovražnik, ki je nastal v produkciji Triglav film, je od januarja obiskal festivale v Palm Springsu,  Cinequest –Kaliforniji, Clevelandu, Chicagu in sedaj prišel tudi do New Yorka, kjer ga  bodo pokazali med desetimi prvenci iz Nemčije, Izraela, Švedske, Nizozemske in ZDA. Dogodek so poimenovali First Time Fest in poteka od 3. –7. aprila.  Projekcija  filma bo v nedeljo, 6. aprila, na njej bo prisoten tudi režiser. Nagrajenemu filmu bo pripadla pomembna nagrada: ameriške distribucija. Na festivalu, ki poteka v bližini Broadwaya najavljajo Michela Moora, Petra Bogdanovicha, pa tudi Slasha, nekdanjega kitarista Guns N'Roses, ki se bo prvič predstavil tudi kot filmski producent.

Film Razredni sovražnik se dan prej, 5. aprila prikazuje tudi na festivalu v Minneapolisu  (3. – 19. april), kjer med šestimi filmi tekmuje v programu  novih režiserjev.

V New Yorku pa bodo 6. aprila,  torej istega dne, ko se prikazuje Bičkov film, v stavbi Museum of the Moving Image v Queensu predvajali še en slovenski filmski prvenec: Zapelji me, režiserja Marka Šantića, ki sodeluje na dogodku Panorama Europe (4. –13. april).  Prikazali bodo 17  evropskih filmov, ki sestavljajo programe večine svetovnih festivalov, vendar jih navadno ameriško občinstvo zelo težko vidi. Pri pripravi dogodka sodelujejo kulturni centri in ambasade, v našem  primeru pa Veleposlaništvo v Washingtonu in Slovenski filmski center.

Za film Zapelji me, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija,  je to prva predstavitev v ZDA, njegova uspešna pot se je začela oktobra na filmskem festivalu v Varšavi, kjer je prejel posebno omembo žirije,ter se nadaljevala ne festivalih v Sofiji, Bergamu,  čez teden dni pa je ga čaka tekmovalni program v nemškem Wiesbadnu (9. – 15. april).

Marko Šantić se projekcije v New Yorku ne bo  osebno udeležil,  zato pa bo tja odpotoval tretji slovenski režiser – Matjaž Ivanišin, ki bo gostoval na Tribeca Film Festival (16. –27.april). Njegov “posebni” dokumentarni film Karpopotnik bodo  prvič predvajali 21. aprila.

Uvrstili so ga v program »viewpoint«, v katerem bodo prikazali 23 filmov, najkrajši med njimi je ravno Karpopotnik (49 minut). V programu bodo prikazali tako igrane kot dokumentarne filme, med njimi npr. tudi zadnjega berlinskega zmagovalca Črni premog, tanki led. Za festival v Tribeci, ki ga je ustanovil Robert De Niro, dolžina  Karpopotnika ne predstavlja ovir, kakot tudi ni bila ovira za selektorje v Rotterdamu, kjer pa so film uvrstili v program kratkih filmov!

 Po New Yorku gre Karpopotnik v Lizbono in Rim, prav gotovo pa se bo ustavil še kje.

 

Več na:

 

http://www.firsttimefest.com/2014competition

http://mspfilm.org/festivals/the-festival-2014/films-events/?program=78

http://www.movingimage.us/films/2014/04/04/detail/panorama-europe/

http://tribecafilm.com/filmguide?section=512d46b61c7d76af1f000029