Slovenski filmi uspešni pri pridobivanju sredstev iz EURIMAGESA

27. marec 2014
Eurimages (evropski sklad za koprodukcije) na svoji zadnji seji podprl slovensko večinsko in manjšinsko koprodukcijo

Na redni seji upravnega odbora so člani Eurimages podprli kandidaturo 35 prijavljenih filmskih projektov v skupni višini podpore 5.367.816€

Med uspešnimi prijavitelji je bil tudi slovenski ko-produkcijski film MAMA, režiserja Vlada Škafarja, producentske hiše Gustav film. Koproducent je italijansko podjetje Transmedia spa, ki je uspešno sodelovalo s slovenskim producenti že pri več filmih: Aleksandrinke, Arheo in Zoran, moj nečak idiot.

Upravni odbor je svojo odločitev utemeljil z naslednjimi besedami:

Avtor je pisec scenarija, režiser in montažer. Projekt je poetična drama, ki sledi odločitvi matere, da se umakne na podeželje in poskusi pozdraviti svojo depresivno najstniško hči.

Člani odbora cenijo premišljujočo (kontemplativno) in subtilno zgodbo ter vizualno privlačen in občutljiv pristop režiserja.

Scenarij je zanimiv, ganljiv in poglobljen, vendar zelo natančen v svoji epizodni strukturi. Režiserska eksplikacija tega projekta se v celoti sklada z avtorjevimi predhodnimi deli, za katera je značilno sovpadanje treznosti in poetičnosti. To zrelo delo ima potencial za festivale.

 

Podpore bo deležna tudi bosansko – slovensko hrvaška ko-produkcija Naš vsakdan, pri kateri je predstavnica producentov slovenska produkcijska hiša Dunje Klemenc Studio Maj.

Pred Mamo je bil zadnji slovenski projekt (ko-produkcija s Hrvaško), ki je dobil finančno podporo Eurimagesa, dokumentarec Žige Virca HUSTOM, IMAMO PROBLEM (Studio Virc).