Predstavitev Hrvaškega avdiovizualnega centra

17. marec 2014
V torek, 18. marca ob 12:00 je v Studiu Viba film potekala predstavitev na kateri so ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, ter njegovi sodelavki Vanja Sremac (oddelek za promocijo), ter Ana Delić (oddelek za spodbujanje filmske produkcije na Hrvaškem) predstavili ustroj in delovanje osrednje hrvaške filmske ustanove

 ki je od svoje ustanovitve v letu 2008 napredovala v inštitucijo po vzoru filmskih ustanov v Evropi, kjer ob sredstvih iz državnega proračuna, nacionalno filmsko produkcijo podpirajo tudi izvenproračunska sredstva. Celotno filmsko področje pa se razvija tudi s pomočjo davčnih spodbud, ki omogočajo prihod tujih snemalnih ekip v državo, kar obogati ostale gospodarske dejavnosti kot so turizem, promet in trgovina. Detaljno so predstavili način vodenja ustanove, kako pri odločanju o izbranih projektih sodeluje stroka in kako poteka sprejemanja dolgoročne strategije razvoja filmskega področja na Hrvaškem.

Predstavitev je potekala v luči predloga zakona o Slovenskem avdiovizualnem centru, ki naj bi tudi pri nas uvedel tako izvenproračunska sredstva s strani televizij (javne in komercialnih), kabelskih operaterjev in ponudnikov linearnih storitev, kinematografov in distributerjev. Ravno tako naj bi bile uvedene tudi davčne spodbude za tuje filmske ekipe. Na Hrvaškem so davčne spodbude uvedli v letu 2012 in po dveh letih je izračun zelo spodbuden: vsak vložen euro prinaša dvakrat toliko v proračun njihovega ministrstva za finance.

Predstavitev je potekala v polni dvorani, ob filmskih producentih in avtorjih se ga je udeležil tudi slovenski minister za kulturo dr. Uroš Grilc.