Janez Lapajne in Rok Biček osvajata mednarodne festivale

17. februar 2014
Kratki igrani film Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža? je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Pasadeni v Kaliforniji prejel dve nagradi - glavno nagrado festivala - nagrado za najboljši film in nagrado za najboljšega igralca. To sta že osma in deveta mednarodna nagrada za kratki film.

Festival je potekal od 12. do 16. februarja, končal pa se je s slovesno podelitvijo nagrad, ki je v Los Angelesu potekala v nedeljo zvečer. Dogodka se je v imenu filmske ekipe Triglav filma,  udeležil Wayne T. Carr, dobitnik nagrade za najboljšega igralca (za vlogo Johna). Igralec je v New Yorku spomladi leta 2011 uspešno opravil avdicijo za omenjeno vlogo, trenutno pa je dejaven v Ashlandu v državi Oregon, v enem od najstarejših in največjih ameriških repertoarnih gledališč - v Oregon Shakespeare Festival.

Film Kdo se boji črnega moža? je tako, po nedavni dvojni zmagi na festivalu v glavnem mestu Alabame Montgomeryju, znova slavil v Združenih državah Amerike.

Celovečerni film Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička,  ki je ravno tako nastal v produkciji Triglav filma, je enajsto mednarodno nagrado prejel januarja na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu. To je bila nagrada občinstva v protivrednosti 15.000 evrov, ki jo lahko izkoristi morebitni francoski distributer.

V sredo, 19. februarja  pa bo film imel britansko premiero v prestižnem londonskem kinu Riverside Studios. Po projekciji bo sledil pogovor z Janom Vrhovnikom, ki je v filmu upodobil Nika. Film se bo iz Londona preselil na filmski festival v Bradford (27.marec do 6. april).

Medtem pa Razredni sovražnik potuje tudi po ZDA: od 26. februarja do 10. marca bo na sporedu na festivalu Cinequest v Kaliforniji, od 19. – 30. marca  v tekmovalnem programu filmskega festivala v Clevelandu. Med 7. marcem in 3. aprilom pa bo prikazan tudi na 17. EU filmskem festivalu v Chicagu.

Kdo se boji črnega moža? bodo slovenski gledalci po daljšem času lahko znova videli že v nedeljo, 23. februarja ob 19:00 v ljubljanskem Kinodvoru, ko bo predvajan skupaj s filmom Matjaža Ivanišina Karpopotnik. Oba filma sta, vsak na svoj način, izjemna poklona slovenski filmski zgodovini in umetnosti nasploh.