Slovenski kratki filmi prvič na glavni evropski filmski tržnici

29. januar 2014
V francoskem Clermont Ferrandu bo od 31. januarja do 8. februarja potekal 36. mednarodni festival kratkega filma, v sklopu katerega poteka tudi filmska tržnica kratkih filmov iz vsega sveta. Slovenski kratki film se bo na tržnici predstavil prvič.

Slovenski filmski center bo imel svojo stojnico ob stojnici Hrvaškega avdiovizualnega centra. Povezovala ju bo skupna podoba in s tem se bo nadaljevalo povezovanje obeh držav, ki ga obe inštituciji imata še z drugimi državami v paviljonu tržnice v Cannesu.

Koncept obeh glavnih inštitucij na področju avdiovizualnega na Hrvaškem in v Sloveniji je regionalno povezovanje, ki  poteka tako na področju produkcije kot promocije.  Hrvaška se je tržnici kratkih filmov v Clermont Ferrandu pridružila prva,  za njo pa še Češka,  Poljska,  Romunija, leta 2013 Litva in letos še Slovenija.

Za to priložnost je Slovenski filmski center izdal katalog kratkih filmov (Slovenian Shorts),  ki obsega pregled produkcije od leta 2010 do 2013, ter filme iz leta 2014, tudi tiste, ki bodo dokončani do pomladi. Katalog kratkih filmov spremlja DVD s filmi iz leta 2013, ki so najbolj zanimivi za mednarodne festivale, predstavniki le-teh pa so množično zastopani v Clermont Ferrandu.  Ob kompilaciji, ki vsebuje kratke igrane, animirane in eksperimentalne filme, bo na ogled tudi DVD kompilacija slovenskega animiranega filma iz zadnjih let, ki ga je izdalo Društvo slovenskega animiranega filma, ter DVD  kompilacija  filmov študentov ljubljanske AGRFT, na kateri so študentki filmi iz leta 2010 - 2013, ki so bili izbrani za katalog kratkih filmov.

V sredo, 29. januarja pa se je slovenski film ravno tako prvič predstavil v Evropski banki za obnovo in razvoj v Londonu. Prikazali so celovečerni film Šanghaj, režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal v produkciji Arsmedia. Projekcije se je udeležilo kar 300 ljudi, kot  poroča naše veleposlaništvo v Londonu.

 

Več na:

 

http://www.clermont-filmfest.com/index.php?m=228&c=76#490

http://www.ebrd.com/pages/news/events/shanghai-gypsy.shtml