Boles Špele Čadež nagrajen tudi na tržaškem festivalu

22. januar 2014
Po vrsti prejetih nagrad je animirana zgodba Boles, ki jo je režiserka Špela Čadež posnela po literarni predlogi Maksima Gorkega, slavil tudi na 25. tržaškem filmskem festivalu.
 
Slovensko-nemška koprodukcija je prejela nagrado za najboljši kratki film, med dolgometražnimi naslovi pa so nagradili Styd (Sram) ruskega režiserja Jusupa Razikova.

Na festivalu, ki je od petka ponudil 80 filmov, so podelili tudi nagrado za najboljši dokumentarec, ki sta jo dobila Carlo Zoratti za The Special Need (Posebna potreba) in Agnes Sos za Szerelem Patak (Tok ljubezni).

Nagrado srednjeevropske pobude (CEI) je za "najboljšo interpretacijo sodobnega sveta in dialoga med različnimi kulturami" prejela madžarska režiserka Eszter Hajdu za film Judgement in Hungary (Sodba na Madžarskem).

Boles, ki ga je decembra za najboljši film izbralo občinstvo Animateke, septembra pa žirija za kratki film na Festivalu slovenskega filma, je pripoved o Filipu, ki v revni četrti sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Nekega dne ga prostitutka Tereza prosi, da napiše ljubezensko pismo Bolesu, njenemu ljubimcu, dva tedna pozneje pa še ljubezensko pismo Bolesa njej. Filip ugotovi, da Boles ne obstaja in zavrne njeno prošnjo.

Film je nastal s podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma ter Fundacije za film in medije Severno Porenje - Vestfalija.