Slovenski filmi osvojili Trst

13. januar 2014
V petek, 17. januarja se začenja 25. Tržaški filmski festival, najpomembnejši festival filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Italiji in najbližje mesto v sosedstvu za promocijo slovenskega filma.

 Ekonomska kriza ne prizanaša tudi mednarodnemu festivalu v naši  bližini, saj je letos festival za dan krajši od prejšnjih izvedb.

 Slovenska filmska ustvarjalnost pa je letos na festivalu še posebej prisotna.
V tekmovalni program enajstih dokumentarnih celovečernih filmov se je uvrstila Mama Evropa, režiserke Petre Seliškar. To bo italijanska premiera filma, ki je svojo pot začel na zadnjem sarajevskem festivalu, potem pa je gostoval na festivalih v Prizrenu, Dunaju, Nürenbergu, Beogradu in Ljubljani. Film bo na sporedu v petek, 17. januarja.
V tekmovalni program 16 kratkih filmov, ki prihajajo od Rusije do Nemčije, pa bo prikazan kraki animirani film Boles, režiserke Špele Čadež, ki je od svetovne premiere na filmskem festivalu junija 2013 v Annecyju, obiskal več kot štirideset festivalov in prejel več kot dvajset nagrad. Film bo na sporedu v soboto, 18. januarja.
V posebnem programu zvočni zidovi bodo v Trstu predstavili dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem, glasbeni portret “bosanskega psiha” Damirja Avdića, s prebivališčem v Ljubljani. Režiser filma je Dušan Moravec, ki bo v Trstu imel italijansko premiero filma.
V programu Trst ArtHouse bodo predstavili tri filme o umetnikih, eden izmed njih bo slovenski dokumentarni film Projekt: Rak, režiserja Damjana Kozoleta. Film prikaže kako se z boleznijo spopade Ulay, začetnik  “body art-a”. Film bo na sporedu v torek, 21. januarja.
Na zaključni dan festivala pa bo za počastitev začetka italijanske redne  kinematografske distribucije, tudi posebna projekcija filma Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička.
Slovenska filmska ustvarjalnost  bo v Trstu prisotna tudi ob otvoritvenem filmu – manjšinski koprodukciji Epizoda v življenju nabiralca železa Danisa Tanovića in posebni projekciji manjšinske koprodukcije Krogi Srdana Golubovića.
Med 20. in 22. januarjem bo v sklopu festivala potekal East Meets West, koprodukcijska platforma za vzhodnoevropske in italijanske projekte,  ki iščejo koproducente iz zahodnih držav – letos bodo v fokusu države iz Beneluxa: Belgija, Nizozemska in Luksemburg.
Med 200 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih filmskih projektov in 10 dokumentarnih filmskih projektov iz 15 evropskih držav.  Na EMW--ju bo v ponedeljek, 20. januarja predstavljen film  Zoran, moj nečak idiot kot primer uspešnega koprodukcijskega sodelovanja med Italijo in Slovenijo.

 

Več na

www.triestefilmfestival.it