Čefurji raus! na pot po hrvaških in bosanskih kinematografih

06. januar 2014
V hrvaških kinematografih bodo v četrtek, 9. januarja začeli predvajati film Čefurji raus!, ki ga je Goran Vojnović posnel po svojem istoimenskem romanu.

Udeležila se ga bosta tudi hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić in župan mesta Zagreb Milan Bandić.
Duhovita in hkrati žalostna zgodba o najstniku in njegovih prijateljih govori o enem od zamolčanih problemov slovenske družbe, odnosu do priseljencev iz nekdanje Jugoslavije. Stereotipno so prikazani kot primitivni, neprilagojeni in neizobraženi ljudje, ki se nagibajo k nasilju in alkoholu, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dogajanje filma je postavljeno v ljubljansko sosesko Fužine. Predstavlja vsakdanje življenje najstnikov oziroma t.i. čefurjev Marka (Benjamin Krnetić), Adija (Ivan Pašalić), Acota (Dino Hajderović) in Dejana (Jernej Kogovšek). Ti svoj čas večinoma preživljajo pred domačim blokom, kjer bodisi brezdelno posedajo ali pa uganjajo neumnosti.

Pašalić,  Hajderović in Kogovšek so na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejeli vesno za najboljšo stransko vlogo. Igralec Emir Hadžihafizbegović pa je za vlogo Markovega očeta dobil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cottbusu.

Vojnovićev celovečerec si je v Sloveniji že prislužil dve zlati roli, saj si ga je v zadnjih treh mesecih lanskega leta pogledalo več kot 55.000 gledalcev.

Konec januarja bodo v hrvaških kinematografih začeli predvajati tudi slovensko-hrvaško koprodukcijo Lahko noč, gospodična, režiserja Metoda Pevca. Novembra 2013 pa so začeli predvajati tudi slovensko-hrvaško koprodukcijo Adria Blues , režiserja Miroslava Mandića. 5. decembra so film lahko gledali tudi v Bosni in Hercegovini, natančneje v kinu Meeting Point v Sarajevu, kjer bo 9. januarja tudi premiera filma Čefurji raus!