Film Razredni sovražnik na novih festivalih v letu 2014

02. januar 2014
Leto 2013 se je za film Razredni sovražnik uspešno končalo na 5. Festivalu Evropskega filma v francoskem alpskem mestecu Les Arcs, kjer si je film prislužil nagrado filmskega portala Cineuropa. To je bila za film že deveta mednarodna nagrada od svetovne premiere v mesecu septembru

Leto 2014 pa se bo za film Roka Bička v produkciji Triglav filma začelo s severno - ameriško premiero. Danes, 3. januarja se v Palm Springsu začenja 25. izvedba priznanega ameriškega festivala. Film bodo prikazali v elitnem programu, ki je namenjen nominiranim filmom za tujezičnega oskarja. Festivala se bo udeležil režiser Rok Biček, pa tudi mlada igralca iz filma Špela Novak in Kangjing Qiu. Po premieri v Palm Springsu bo film svojo pot po ZDA nadaljeval februarja in marca na filmskih festivalih v Cinequestu (Kalifornija) in Clevelandu.

V Evropi pa ga v januarju čakajo še trije festivali. V Franciji ga pričakujejo na festivalu prvencev v Angersu, ki se začenja 17. januarja in poteka do 26. januarja. V tekmovalni program so izbrali 11 filmov, med katerimi so štirje francoski, dva italijanska in po en film iz Velike Britanije, Španije, Kazakstana, Slovaške in Slovenije. Tako Razredni sovražnik kot  italijanski film Ulica v Palermu sta bila premierno prikazana na zadnjem festivalu v Benetkah, slovaški film Čudež  je svojo pot začel na festivalu v Karlovih Varih, kazakstanski film Učne ure harmonije  je bil premierno predvajan na zadnjem Berlinalu, lahko pa smo si ga ogledali tudi na ljubljanskem filmskem festivalu v novembru. Čeprav festivali zahtevajo nacionalno premiero, so tokrat v Angersu naredili izjemo in Razrednega sovražnika povabili v tekmovalni program, ne glede na to, da se je francoska premiera filma že zgodila v Les Arcu.

17. januarja se v naši bližini začenja že 25. Tržaški filmski festival. Film Razredni sovražnik bo imel na festivalu posebno projekcijo, ki bo obeležila začetek redne distribucije v Italiji. Italijanski distributer filma je Tucker film, ki se je malo pred tem izkazal tudi z distribucijo slovenske manjšinske koprodukcije Zoran, moj nečak idiot, režiserja Mattea Oleotta. Italija je že tretja država, ki bo film predvajala tudi v redni kino distribuciji. Pred tem je distributer Trigon Film že odkupil pravice za redno distribucijo v Avstriji in Švici.  Redna distribucija v Avstriji se bo pričela 14. januarja.

Januar se bo za Razrednega sovražnika končal na severu Evrope, kjer bo skandinavsko premiero dožive na mednarodnem festivalu v Goteborgu. To je največji festival na Švedskem, ki bo potekal od 24. januarja  do 3. februarja. Program festivala bo uradno objavljen 9. januarja.

 

Več na:

http://www.psfilmfest.org/festival/film/programdetail.aspx?FID=70&PID=330

http://www.premiersplans.org/festival/en/

http://www.giff.se/us/start/programme/film-programme.html