Nove mednarodne filmske nagrade za konec novembra

27. november 2013

Festival je potekal od 16. do 23. novembra. Žirija mladih gledalcev mu je podelila nagrado trije gradovi  za najboljši film v kategoriji od 16. do 20. let.

Štiri dni kasneje je Razredni sovražnik dobil šesto mednarodno  nagrado na 26. Panorami evropskega filma v Atenah.

Za najboljši film ga je proglasila žirija mednarodnega kritiškega združenja FIPRESCI. V obrazložitvi so zapisali:

»Nagrado smo podelili filmu, ki subtilno in obenem jasno raziskuje kompleksno snov, ki ima tako moralne kot tudi eksistencialne lastnosti. Film o prepadu med generacijami in o »umetnosti« vzgajanja. Film, ki se razlikuje od številnih filmov, ki so potekali v podobnih prostorih. Čeprav je to prvenec, ga odlikuje neverjetno poznavanje pripovedi in filmske govorice.«

Film trenutno prikazujejo na  filmskem festivalu v Tallinu, v decembru pa potuje še na festival v Dubai in francoski Les Arcs.

 

Nekaj dni prej pa se je v bližnji Makedoniji končal festival Cinedays v Skopju (14.- 23. november).

Film Dvojina režiserja Nejca Gazvode je prejel nagrado zlato sonce za najboljši film balkanske regije. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da  "Dvojina si nagrado zasluži zaradi več razlogov, med njimi je tudi izpostavljanje  pozitivnega razvoja karakterja v zgodbi. Kot mnogi liki v balkanski kinematografiji, bi se Tina morala utapljati v samopomilovanju in grenkobi, vendar se to ne zgodi. Gazvoda  se je izkazal z nevsakdanjo duhovitostjo in barvitostjo. Zaradi tega si zasluži naziv letošnjega najboljšega filma v svoji kategoriji."

To je druga mednarodna nagrada za film, ki je nastal v produkciji produkcijske hiše Perfo.

Posebna omemba žirije pa je pripadla hrvaškemu filmu Obramba in zaščita, ki je bil nagrajen tudi na minulem Ljubljanskem filmskem festivalu.

 

Veliki ljubljenec mednarodnih festivalov je tudi kratki animirani film Boles režiserke Špele Čadež. Na 34. Festivalu kratkega filma Villeurbanne v Franciji (15. – 24. november) je prejel nagrado za svobodo.To  je 16. mednarodna nagrada za slovenski animirani biser.

 

Več na:

http://www.castellinaria.ch/

http://www.panoramafest.org/index.php/en/

http://cinedays.mk/en

http://www.festcourt-villeurbanne.com/competitions-liste-prix.php