Slovenski filmi na festivalih v Skopju in Kanadi

13. november 2013
Danes, 14. novembra se začenja festival Cinedays v Skopju. V drugem tekmovalnem programu, ki nosi ime cinebalkan, sta med šestimi filmi na sporedu kar dva slovenska filma: Adria Blues, režiserja Miroslava Mandića in Dvojina, režiserja Nejca Gazvode.

Adria Blues bo na sporedu 20. novembra,  Dvojina pa dan kasneje, 21. novembra.

Oba filma sta bila pred makedonsko premiero predvajana na dveh festivalih v Franciji: Adria Blues na festivalu v Montpellierju,  Dvojina pa na festivalu v Arrasu.

V programu Makedonija in Evropa pa bo 22. novembra prikazan film Čefurji Raus! režiserja Gorana Vojnovića, ki je bil prejšnji vikend nagrajen v Cottbusu in ima doma skoraj 50.000 gledalcev.

Festival ima tudi sekcijo, ki je posvečena glasbenim dokumentarnim filmom. Med deset filmov iz vsega sveta se je uvrstil  srednjemetražni dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem,

režiserja Dušana Moravca, ki je bil pred tem prikazan na festivalu v Paklenici, pa tudi na 16. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film je portret »bosanskega psiha« Damirja Avdića. V tem programu je najbolj pričakovan 121 minut dolg film o skupini Duran Duran, ki ga je posnel filmski mag David Lynch. Festival se bo zaključil 23. novembra.

14. novembra pa se v Torontu in Ottawi, na drugem koncu sveta, začenja  EU filmski festival, na katerem bodo predstavili 34 filmov iz 28  evropskih  držav. Kanadsko premiero bo imel slovenski film Izlet, prvenec režiserja Nejca Gazvode iz leta 2011, ki bo na sporedu 18. novembra.  Dan prej bodo  na festivalu prikazali hrvaški film Nočne ladje, režiserja Igorja Mirkovića iz leta 2012, ki je tudi slovenska koprodukcija, v glavni moški vlogi pa nastopa legendarni slovenski filmski in gledališki igralec Radko Polič. V Ottawi bodo prikazali še eno slovensko koprodukcijo  - Mlada noč, film ki je nastal na Češkem, posnel pa ga je slovenski režiser Olmo Omerzu. Film bo na sporedu 21. novembra,

22. novembra pa se bo EU filmski festival začel tudi v Vancouvru, kjer bo film Nočne ladje na sporedu  25. novembra,  Izlet 27. novembra,  Mlada noč  29. novembra. Tako se Slovenija letos v Kanadi predstavlja kar s tremi filmi. Pri pripravi vseh treh festivalov sodeluje tudi naše veleposlaništvo v Ottawi.

 

Več na:

http://cinedays.mk/?lang=en

http://www.eutorontofilmfest.ca/index.php

http://www.cfi-icf.ca/index.php?option=com_cfi&task=showevent&id=115&Itemid=1087

http://www.thecinematheque.ca/eufilmfestival