Razredni sovražnik veliki zmagovalec na festivalu v Bratislavi

09. november 2013
Na 15. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi na Slovaškem so v nedeljo, 10. novembra podelili nagrade. Celovečerni prvenec Roka Bička je na festivalu prejel kar tri nagrade:

 

glavno nagrado (Grand Prix) za najboljši film, nagrado za najboljšega igralca (Igor Samobor kot Robert) in nagrado filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film.

V festivalski žiriji so bili makedonska igralka Labina Mitevska, ameriški pedagog in pesnik James Ragan,  ter slovaška igralka Jana Hubinska.

Razredni sovražnik  je slavil v glavnem sporedu festivala v Bratislavi, v katerem so prikazali prvence ali druge celovečerne filme osmih režiserje. Med njimi je bil tudi film Zoran, moj nečak idiot,

slovensko-italijanska koprodukcija v režiji Mattea Oleotta, ki si je z Razrednim sovražnikom že delila tudi svetovno premiero na beneškem festivalu.

Žirija je nagrado za najboljšo igralko podelila švedski igralki Anni Odell za vlogo v filmu Srečanje, ki ga je tudi režirala in ravno tako premierno prikazala v Benetkah.

Nagrado za najboljšega režiserja pa sta si delila Bobo Jeličić za hrvaški film Obramba in zaščita, premierno prikazanem na zadnjem berlinskem festivalu,  

ter Yuri Bykov za ruski film Major ali Načelnik, premierno prikazanem v Cannesu.

Oba filma sta  te dni na ogledu tudi na ljubljanskem festivalu.

Za nami je razburljiv vikend, ki je prinesel kar štiri nagrade za slovenski film: tri nagrade Razrednemu sovražniku v Bratislavi in eno nagrado za film Čefurji Raus! v Cottbusu.