Filmu Čefurji Raus! prva mednarodna nagrada

09. november 2013
V soboto, 9. novembra se je zaključil 23. Festival vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu. Film Čefurji Raus! je na svojem prvem festivalskem nastopu v tujini prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Mednarodna žirija je nagrado podelila igralcu Emirju Hadžihafizbegoviću in v obrazložitvi zapisala, »da je v vlogi očeta pokazal veliko karizmo, zrelost v igralskih veščinah in zelo človeški pristop«. Denarni del nagrade je v višini 5000 evrov.

Nagrada za najboljšo vlogo je šla v roke slovaške igralke Michaele Bendulove za vlogo v filmu Čudež, ki je premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih, v programu vhodno od zahoda,  kjer so prikazali tudi slovenska filma Adria Blues in Dvojina.

Obe glavni nagradi pa sta pripadli ruskemu filmu:  nagrada za najboljši film filmu Geograf, ki je izpil svet, režiserja Aleksandra Veledynskega,  nagrada za najboljšo režijo pa filmu Major, režiserja Yuryja Bykova, ki je te dni tudi na sporedu 24. Ljubljanskega filmskega festivala.

Film Čefurji Raus!, režiserja Gorana Vojnovića in produkcije Arsmedia, ki je doma že prejel  zlato rolo,  je po petih tednih predvajanje že presegel 46.000 gledalcev in se približuje 2. zlati roli in 50.000 gledalcem.

 

Več na:

http://www.filmfestivalcottbus.de/usr_files/463_Liste_Preisträger-2013.pdf