Mednarodna premiera filma Čefurji Raus! v Cottbusu in druge novice

05. november 2013
5. novembra se je v Cottbusu (Nemčija) začel 23. Festival vzhodnoevropskega filma, ki je najpomembnejši tovrstni filmski dogodek v Nemčiji. Ravno tu je film Čefurji Raus! dobil priložnost za svojo mednarodno festivalsko premiero.

Film režiserja Gorana Vojnovića, ki je nastal v produkciji Arsmedia, se doma v tem trenutku z več kot 45.000 gledalci približuje drugi zlati roli. To so poudarili tudi v medijskem obvestilu festivala v Cottbusu, kjer so zapisali, da je »bil film doma magnet za občinstvo že v prvem vikendu predvajanja.«

V tekmovalnem programu nemškega festivala pa se bo film potegoval za glavno nagrado Lubina v družbi desetih filmov. Iz bližnje okolice sta tu Jasmila  Žbanić, berlinska lavreatka,  z novim  filmom Za tiste, ki ne morejo govoriti, ki ga je premierno predstavila septembra na festivalu v San Sebastianu, ter Vinko Brešan s  komedijo Duhovnikovi otroci, premierno prikazanim v Karlovih Varih.

Vojnovićev film bo na sporedu 7. novembra.

Letošnji Cottbus pa zaznamuje močna slovenska zasedba. V žirijo, ki podeljuje nagrado Dialogi za interkulturno sodelovanje, so povabili režiserja Damjana Kozoleta. V čast slovenskemu žirantu   bodo predvajali tudi njegov celovečerni dokumentarni film Dolge počitnice iz leta 2012. Član glavne žirije pa je francoski prodajni agent Luc Ntonga (Insomnia World Sales), ki ima v svojem katalogu tudi slovenski film Izlet, režiserja Nejca Gazvode. Film bodo predvajali 9. novembra.

To pa še ni vse. Za koprodukcijsko srečanje, ki nosi ime Connecting Cottbus in vzhodnoevropske projekte predstavlja potencialnim evropskim producentom,  je bil izbran projekt Šiška De Luxe, komedija  Jana Cvitkoviča. Producent projekta je Perfo Production. Cvitkovičev novi projekt je doma že podprl Slovenski filmski center, v Cottbusu pa so ga izbrali med 13 projektov iz enajstih držav.

Ob dobri slovenski zastopanosti na vseh evropskih  jesenskih festivalih, nas je razveselila še ena nagrada za kratki film Kdo se boji črnega moža, režiserja Janeza Lapajneta.

Na letošnjem filmskem festivalu v Orlandu na Floridi je  prejel nagrado za najboljši tujejezični kratki film (Best Foreign Language Short). Film Kdo se boji črnega moža? je  letos osvojil že pet mednarodnih nagrad. Film je nedavno zmagal na mednarodnem filmskem festivalu The London City Film Festival 2013, kjer je osvojil prvo nagrado, pred tem   zlatega leva na mednarodnem filmskem festivalu v Barceloni, nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu La guarimba v kalabrijski Amantei, ter nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu (med 88-imi filmi z vsega sveta) na Salon Internacional de la Luz v kolumbijski Bogoti.

Ob slovenskih filmih si pot med festivali in domačim občinstvom zelo dobro utira koprodukcijski film Zoran, moj nečak idiot, režiserja Mattea Oleotta. Film je začel pot po kinematografih v Italiji in je po prvem tednu že doživel rekordno gledanost v domači pokrajini Friuli - Julijska krajina. Te dni bo na sporedu na filmskem festivalu v Ljubljani, obenem pa še na festivalih v Bratislavi in Vilniusu.

 Na Hrvaškem pa bo od 13. novembra v redni distribuciji film Adria Blues Miroslava Mandića.

Predvajanje bo začel v Sisku, v Zagrebu bo od 14. novembra na sporedu v Cineplexx Centar Kaptol, 26. novembra pa sledijo projekcije v Hrvatskem domu Pakrac. Film se je že predstavil festivalskemu občinstvu v Puli in Sarajevu, sedaj pa so na vrsi “navadni” kino obiskovalci v sosednji državi. Distributer filma je Continental film.

 

Več na:

 http://www.filmfestivalcottbus.de/en/press/press-releases/

 http://orlandofilmfest.com/award-winners/