Vroč uvod v filmski november

03. november 2013
Zadnji vikend v oktobru je bil zmagovalen, vendar pa je takšen bil tudi prvi vikend v novembru. Kratki

To je že štirinajsta nagrada  za ta slovenski animirani festivalski hit.

Nekoliko z zamudo je prišla informacija iz Indije, da je Srečen za umret, film Matevža Luzarja, prejel  drugo nagrado  na 15. Filmskem festivalu v indijskem Mumbaiu (17. – 24. oktober).  Luzarjev prvenec je bil izbran za program filmov,  ki se ukvarjajo s problematiko starejših. Med sedemnajstimi filmi je prvo nagrado prejel čilski film Gloria, zmagovalec Berlinala 2013,  v kategoriji najboljša ženska vloga.

Med  15. oktobrom in 2. novembrom je potekal 35. Festival mediteranskega filma v francoskem mestu Montpellier. Tokrat je slovenske barve zastopal film Adria Blues, režiserja Miroslava Mandiča, ki se je projekcije filma v programu panorama, tudi osebno udeležil.  Po svetovni premieri filma julija na festivalu v Karlovih Varih,  je Adria Blues do sedaj nabral že šest mednarodnih festivalskih projekcij.

Od 1. do 10. novembra poteka  54. Mednarodni festival v grškem Solunu. Festival letos praznuje dvajseto obletnico prestižne sekcije pregled Balkana. Dogodek so obeležili s povabilom sedemnajstih filmov, ki so  v teh letih sestavljali njihov program. Iz Slovenije so povabili film Odgrobadogroba, režiserja Jana Cvitkoviča iz leta 2005. Film je v letih 2005 in 2006 obiskal 45 festivalov in prejel sedemnajst nagrad.

Slovenski film bo predstavljen v družbi avtorjev kot so Cristi  Puiu s filmom Smrt  gospoda  Lazarescuja, (2005), Jasmila Žbanič z Grbavico (2006), Vinko Brešan s filmom Kako se je začela vojna na mojem otoku (1996), Nuri Bilge Ceylan s filmom Kasaba (1997)…

V Beogradu pa bo med 7. in 13. novembrom potekal  9. Filmski festival Svobodna cona, posvečen igranim in dokumentarnim filmom, ki se ukvarjajo z aktualno in pomembno temo. V glavnem programu bo predvajan dokumentarni film Mama Evropa, režiserke Petre Seliškar, ki je mednarodno premiero imel v tekmovalnem programu Sarajevskega festivala. V programu, ki predstavlja enega najpomembnejših festivalov dokumentarnega filma – FID Marseille, pa bo na sporedu film Deklica in drevo, režiserja Vlada Škafarja, ki je maja 2013 v francoskem mestu imel mednarodno premiero. Film subtilno prikaže prijateljsko vez med igralkam Štefko Drolc in Ivanko Mežan.

To pa je samo začetek novembrskega filmskega utripa.

 

 Več na:

 http://www.dok-leipzig.de/festival/preistraeger_2013

 http://www.mumbaifilmfest.org/index.php?page=awards

 http://www.cinemed.tm.fr/cgi-bin/film/film.cgi?sec=01195&ssec=02170&festi=69&uk=oui&mod=proguk&lemenu=2

 http://tiff.filmfestival.gr/default.aspx?lang=en-US&page=1148&SectionID=229

 http://www.freezonebelgrade.org/?page_id=916