Zmagovalni vikend za slovenske filme

27. oktober 2013
Animirani film Boles režiserke Špele Čadež, ki je na Festivalu slovenskega filma slavil kot najboljši kratki film, je v soboto prejel nagrado zlati klas za najboljši kratki film na 58. Mednarodnem filmskem tednu v španskem Valldolidu (19.-26. oktober),

 

enemu najstarejših evropskih filmskih festivalov, ki je svojo prvo izdajo doživel že leta 1956.
Film je v samo štirimesečni filmski poti prejel že trinajst nagrad. V drugem tednu oktobra je prejel kar tri mednarodne nagrade: glavni nagradi na festivalih Anim'est v Bukarešti ter Se-Ma_For na Poljskem, ter nagrado za najboljši film jugovzhodne Evrope na festivalu Balkanima v Beogradu.
Z glavno nagrado romunskega festivala Anim'est se je Boles uvrstil med nominirance za vseevropsko nagrado za najboljši animirani kratki film leta. Podarja jo Evropsko združenje za animirani film CARTOON, ki ob podpori programa MEDIA nagrajuje jagodni izbor te zvrsti, saj se za nagrado lahko potegujejo le nagrajenci največjih evropskih festivalov. Iz tega ožjega izbora žirija mednarodnih strokovnjakov izbere pet finalistov in zmagovalca. Špela Čadež je avtorica animiranih filmov »Zasukanec« in »Ljubezen je bolezen«, ki sta se uvrstila v selekcije številnih festivalov po svetu in prejela vrsto nagrad.
Ta vikend je bil zelo uspešen tudi za kratki  film Kdo se boji črnega moža?, režiserja Janeza Lapajneta, ki je na The London City Film Festival 2013,  osvojil prvo nagrado.  Nagrada ima tudi denarni del, ki znaša 1.000 ameriških dolarjev.
 V tekmovalni spored londonskega festivala, ki poteka pod okriljem London Academy, se  po navedbi organizatorjev, uvrščajo kratki filmi z velikimi zgodbami s stilom. Festival, ki ima slogan "Where the best movies shine", spodbuja tehnično odličnost, ki je pogoj za uvrstitev v tekmovalni spored.
Glavna nagrada na londonskem festivalu je že četrta mednarodna nagrada za film Kdo se boji črnega moža?. Pred tem je film prejel zlatega leva za odličnost v filmskem ustvarjanju na mednarodnem filmskem festivalu v Barceloni, nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu La guarimba v kalabrijski Amantei,  ter nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu (med 88-imi filmi z vsega sveta) na Salon Internacional de la Luz v kolumbijski Bogoti. Film nadaljuje uspešno pot po številnih mednarodnih filmskih festivalih. V oktobru je bil prikazan tudi v glavnih tekmovalnih sporedih v Orlandu, na festivalu Best Actors Film Festivalu v San Franciscu ter na Heartland Film Festivalu, ki ima certifikat ameriške filmske akademije. V ponedeljek, 4. novembra ob 21:00 v Kinodvoru bo tudi ljubljanska premiera filma.
Nagrade so ta vikend podelili tudi na 6.Festivalu srednje in vzhodnoevropskega filma, ki je od 9. do 27. oktobra potekal v Luksemburgu. Koprodukcijski film Krogi, v režisji Srdana Golubovića,  je prejel dve glavni nagradi: nagrado strokovne žirije Grand Prix Cineast 2013 in nagrado občinstva. Žirija je v obrazložitvi zapisala:« Odločili smo se, da glavno nagrado podelimo zelo humani zgodbi. To je ganljiva filmska freska o povojni družbi. Ukvarja se s pomembnimi moralnimi vprašanji, vendar ne želi poučevati.  Prepričali so nas inteligentna in presenetljiva struktura filma, ter izvrstna igralska zasedba.«
Krogi imajo za seboj več kot trideset festivalov, do sedaj so prejeli 29 nagrad. Med 6. in 17. novembrom bodo na sporedu tudi na mednarodnem festivalu v Ljubljani.

Več na:
http://www.seminci.es/palmares.php
http://londoncityfilmfestival.com/
http://www.cineast.lu/2013/