Razredni sovražnik potuje po svetu in doma lovi prvo zlato rolo

24. oktober 2013
Danes se začenja najpomembnejši filmski festival v Avstriji – Viennale, ki bo potekal do 6. novembra. Na festivalu bosta tudi dve projekciji slovenskega filma Razredni sovražnik, v režiji Roka Bička.

Projekciji filma bosta v nedeljo 27. oktobra in ponedeljek  28. oktobra. Mednarodni filmski dogodek je eden izmed najstarejših na nemškem govornem področju. Filmski izbor sestavljajo filmi, ki so bili v zadnji sezoni prikazani na največjih filmskih festivalih. Obiskovalci lepih  dunajskih filmskih prizorišč

v starem mestnem jedru si bodo lahko ogledali zadnje filme pomembnih imen svetovnega  filma, kot so Bruno Dumont, Joel in Ethan Cohen, Alexandre Payne, Lav Diaz…Vsekakor dobro okolje za slovenski film Razredni sovražnik, ki ga do konca leta čaka še šest pomembnih mednarodnih festivalov.

31. oktobra se v Mannheimu in Heidelbergu začenja 62. Mednarodni filmski festival, ki bo trajal do 10. novembra.  Razredni sovražnik je uvrščen v tekmovalni program sedemnajstih filmov iz celega sveta. Projekcije na tem festivalu pomenijo nemško premiero filma.  Na spletni strani festivala lahko preberemo, kako je film doživel nemški selektor, kar je še posebno zanimivo pri detajlih, ki se nanašajo na učitelja – nacija: »Od tedaj ves razred, še posebej Špela, učitelju pripiše krivdo za tragedijo in ga celo označijo za Nacija. Še posebej boleča oznaka, če poznamo zločine, ki so jih Nacisti zagrešili v Sloveniji po letu 1942.»  V programu mednarodna odkritja pa bo predvajan še en slovenski film: nemška premiera majšinske koprodukcije Zoran, moj nečak idiot, režiserja Mattea Oleotta, ki bo po slovenski premieri v Portorožu, novembra na sporedu tudi na ljubljanskem  mednarodnem filmskem festivalu. Leta 2005 je nagrado za najboljši film na tem festivalu prejel Igor Šterk za film Uglaševanje.

Medtem, ko bo nemški festival še trajal, pa bodo film Razredni sovražnik gledali v  tekmovalnem programu filmskega festivala v Bratislavi( 6. - 12. november), kjer se bodo soočili prvi in drugi filmi, ter v tekmovalnem progranu novi valovi Evropskega filmskega festivala v španski Sevilli ( 8. - 16. november). Sekcija naj bi prikazala najbolj zanimive filme zadnjega leta.

Med 16. in 23. novembrom bo Razredni sovražnik gostoval na festivalu v Castellinariji (Švica), ki je namenjen filmom za mlado občinstvo. Film Roka Bička bo v tekmovalnem programu osmih filmov, v kategoriji 16 do 20 let.

Med 15. novembrom in 1. decembrom bo na festivalu v Tallinu, zadnji festival v letu 2013 pa bo prvi izven Evrope. Razredni sovražnik se bo napotil na Bližnji vzhod, ali natančneje v Dubai, kjer

bo mednarodni festival potekal med 6. in 14. decembrom.

Na domačem prizorišču pa je Razredni sovražnik po šestih tednih predvajanja v slovenskih kinematografih nabral skoraj 23.000 gledalcev in je tik pred tem, da pridobi prvo zlato rolo.