Od Plesa v dežju do Vaj v objemu

30. september 2013
V mesecu septembru so slovenski filmi potovali na različne konce Evrope, Ples v dežju (1961), legendarni film Boštjana Hladnika pa so prikazali v Izraelu, na 29. Filmskem festivalu v Haifi (19. - 29. september).

Film so uvstili v program Haifa Classic, kjer je Boštjan Hladnik bil v družbi Marcela Carnèja (film Otroci raja iz leta 1945)  in Billieja Wilderja (film Fedora iz leta 1978).  Ples v dežju so gledalcem festivala odvrteli 24. septembra v dvorani Kinoteke, s hebrejskimi podnapisi. Projekcija filma Ples v dežju je uvertura v retrospektivo slovenskega filma, ki bo na začetku decembra potekala v Haifi in se kasneje preselila še v Tel Aviv in Jeruzalem.

Med 14. in 20. septembrom je v Bitoli potekal že 34. Filmski festival, ki je namenjen filmski fotografiji in filmskim snemalcem. Med novimi slovenskimi filmi so na festivalu izbrali film Adria Blues, režiserja Miroslava Mandiča in direktorja fotografije Jureta Černeca. Na festivalu je direktor fotografije Valentin Perko predstavil tudi katedro za  kamero ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, na kateri je Perko tudi predstojnik.

Film Dvojina režiserja Nejca Gazvode pa je  odpotoval v Skandinavijo.  Na Norveškem so ga predvajali na  23. Oslo Skeive Filmer Film Festivalu (13. - 20. september), ki je namenjen homoseksualnim in transeksualnim temam, ter vprašanjem spolne identitete. Žirijo je prepričala romantična zgodba Gazvodovega filma in izbrali so ga za najboljši film festivala. To je prva mednarodna nagrada za Dvojino.

Zgodba, ki pokaže, da ljubezen ne pozna jezikovnih meja, je prepričala tudi  selektorje 26. Filmskega festivala v Helsinkih (19. - 29. september), ki nosi podnaslov ljubezen in anarhija.

Med 20.  in 27. septembrom pa je potekal 5. Filmski festival v Prištini (Kosovo). Med nagrajenimi filmi so kar tri slovenske manjšinske koprodukcije: film Epizoda v življenju nabiralca železa Danisa Tanovič je bil najboljši film v tekmovalnem programu med in kri, najboljši igralec je bil Leon Lučev v filmu Krogi Srdana Golubovića, ki je dobil tudi posebno omembo žirije za film in igralca Nikola Rakočevića, nagrado medijske žirije pa je dobil film Halimina pot Arsena Ostojića.

25. septembra pa se je začel filmski festival Raindance, ki že 21. leto poteka v Londonu.  Na festivalu bodo 6. oktobra prikazali tudi film Vaje v objemu Metoda Pevca. O filmu so v programu zapisali: Film odlikuje čudovita kemija med nastopajočimi in mojstrski scenarij, ki neprikrito privlačnost med paroma naredita resnično, inteligentno in primerno za sočustvovanje.  V  mainstream filmih je romantična komedija postana formula, v Vajah v objemu pa ljubitelji žanra končno dobijo film, ki iskreno ujame občutek zaljubljenosti, ko si že vezan z nekom, ki je morda napačni (a).”

Tu pa je že oktober, z novimi festivalskimi uvrstitvami za slovenske filme.

 

Več na:

 

http://www.haifaff.co.il/eng/Movie%20Info.php?id=7252

 

http://www.oglff.org/2013/index.php/nyheter/15-promoterte/62-and-the-winner-is

 

http://raindancefestival.org/films/practicing-embrace/