Prve nagrade iz 70. Beneškega festivala

06. september 2013
Društvo evropskih in mediteranskih kritikov Fedeora je na 70. Beneškem festivalu prvič

 

Nagrado za najboljši film so podelili filmu Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, posebno omembo pa si je prislužil italijanski igralec Giuseppe Battiston, za glavno vlogo v italijansko-

slovenski koprodukciji  Zoran, moj nečak idiot, režiserja Mattea Oleotta.

Zoran moj nečak idiot pa je tudi prejemnik nagrade občinstva v sekciji Teden kritike (RaroVideo Audience Award) v višini pet tisoč evrov. V filmu nastopa močna slovenska avtorska zasedba, od avtorjev scenografije, do kostumografije in tudi igralcev, saj je v glavni vlogi Zorana  nastopil Rok Prašnikar, v glavni ženski vlogi Marjuta Slamič, v epizodnih vlogah pa  Peter Musevski in Jan Cvitkovič.

Film Razredni sovražnik je bil na Lidu pravo odkritje, saj se je po uradni projekciji začel širiti glas, da je to film, ki ga je treba videti. Kritiko o filmu so objavili Variety, Screen International in Hollywood Reporter, kar se ne dogaja pogosto, še posebej za majhen film iz majhne kinematografije. Še redkeje se dogajajo takojšnje ponudbe za distribucijo.

Tokrat se je zgodilo tudi to. Razredni sovražnik ima že ponudbo za distribucijo na celotnem nemškem govornem področju: v Avstriji, Švici in Nemčiji.

 

Več na:

http://www.sicvenezia.it/?lang=en