Janezu Burgerju nagrada za najboljšo režijo

10. avgust 2013
V petek, 8. avgusta se je zaključila četrta izdaja festivala glasbenega dokumentarnega filma v dalmatinskem mestu Paklenica, na katerem je režiser Janez Burger prejel nagrado velika paklenica za najboljšo režijo.

Žirijo je prepričal z dokumentarnim filmom Priletni parazit, ali kdo je Marko Brecelj, za katerega je bil hrvaški festival svetovna premiera. Celovečerni dokumentarni film je nastal v produkciji RTV Slovenija.

Že od začetka festivala pa je bilo jasno, da bo nagrado za najboljši film osvojil švedski  film  Searching For Sugarman režiserja  Malika Bendjelloula, ki je pred tem že osvojil oskarja 2012 za najboljši dokumentarni film,  po več  nagrad na festivalu Sundance in Tribeca, na dokumentarnem festivalu v Amsterdamu in številne druge nagrade.

Drugi slovenski film v  tekmovalnem programu enajstih  celovečernih filmov  je bil  Damir Avdič: pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca. Ob tekmovalnem programu so na festivalu prikazali tudi retrospektivo slovenskega glasbenega dokumentarnega filma, v katero so uvrstili štirje filme iz zadnjih let: Otroci socializma - zamenite mi glavo režiserja Braneta Bitenca, Vlada režiserja in producenta Rudija Urana, Toše - The Hardest Thing  režiserja Boštjana Slatinška in Jan Plestenjak :Priznam režiserja Bojana Dovrtela.

Zaradi  močne slovenske zastopanosti so apartmajsko hišo, ki jo je sofinanciralo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, poimenovali Slovenska hiša. V njej so se  nastanili slovenski avtorji, ki so letos prispevali zajeten del programa 4. Filmskega festivala v Paklenici.