Petra Seliškar in Hanna Slak v tekmovalnem programu SFF

02. avgust 2013
Od 16. do 24. avgusta bo potekal 19. Sarajevski filmski festival, ki se je na prostoru bivše Jugoslavije uveljavil kot najpomembnejši mednarodni filmski festival, na katerem se vsako leto zbere lepo število pripadnikov svetovne, še posebej pa evropske filmske industrije.

 Slovenski film se bo letos predstavil v tekmovalnem programu dokumentarnega filma, kamor sta se letos uvrstila dva slovenska filma:  celovečerni film Mama Evropa (pomembnejša je Zemlja) režiserke Petre Seliškar in kratki film Screens režiserke Hanne Slak. Filma bosta na sporedu 19. avgusta.

Mama Evropa je zgodba o Evropi, kot jo vidijo oči šestletne deklice Terre, ki se je rodila na Balkanu, vendar sta jo kot državljanko sveta vzgojila oče kubansko –makedonskega porekla in mati s slovenskimi koreninami. Na poteh po bivši Jugoslaviji,  skupaj s svojimi starši, srečuje različne osebe in preko njihovih življenjskih zgodb, spoznava dežele, politiko in zgodovino celine, ki nikakor ni enotna.

Novi avtorski dokumentarni film Petre Seliškar, ki nas je že leta 2006 presenetila z osebno zgodbo uspešnega filma Babice revolucije,  je nastal v slovensko-makedonsko-hrvaški koprodukciji. Premiera filma je bila junija na festivaluMakeDox v Skopju, po projekciji v Sarajevu pa film potuje na Dokufest v Prizren, septembra bo v tekmovalnem programu filmskega festivala LET´S CEE na Dunaju,oktobra na filmskem festivalu za človekove pravice v Nürenbergu, novembra na festivalu Beograd Free zone.

Kratki dokumentarni film Screens  Hanne Slak je nastal med triletno raziskavo za celovecerni film Rudar, ki je na zadnjem razpisu Slovenskega filmskega centra pridobil sredstva za razvoj scenarija. Celovečerni film Rudar nastaja kot ekranizacija pravkar izdane knjige Mehmedalije Alica Nihče in je dramatizacija njegove resnične življenjske zgodbe, ki ga je vodila od Srebrenice do Hude jame.

Kratki film prikazuje vsakoletno pokopavanje  najbližjih v Srebrenici, ki  po 17 letih še vedno poteka.

Hanna Slak trenutno živi v Berlinu. V Sloveniji sta nastala njena dva celovečerna igrana filma: Slepa pega (2002) in Tea (2007).

20. avgusta  bodo v programu, ki so ga poimenovali gosje SFF-ja predstavljajo, prikazali film Adria Blues režiserja Miroslava Mandiča, ki po v Sarajevu na sporedu po uspešni premieri v Karlovih Varih, projekciji v Pulju in korejskem Jecheonu.

Na Cinelinku, ki poteka pod okriljem sarajevskega festivala bo prisotna produkcijska hiša Staragara. Njihov filmski projekt za naslovem  Mercedes–Ognjeni konj režiserja Jana Cvitkoviča se je uvrstil med šestnajst izbranih projektov na natečaju cineLink in Cine Link+, na katerega se je prijavilo kar 90 filmskih projektov! To je  platforma za razvoj in financiranje skrbno izbranih filmskih projektov, ki so zanimivi za evropske koprodukcije. Projekti obeh CineLink selekcij tekmujejo za denarne nagrade v skupni vrednosti 50 tisoč evrov, ter za nagrade v obliki tehničnih storitev partnerjev in pokroviteljev, kot so ARTE, CNC, Eurimages in Synchro Film in Video.

Sarajevski filmski festival bo letos že sedmo leto zapored gostil tudi Sarajevo Talent Campus, program namenjen izobraževanju in povezovanju mladih filmarjev iz jugovzhodne Evrope. Letos bo slovenske igralce predstavljal Domen Valič.

 

Več na:

http://www.sff.ba/