Filmu Krogi vse tri zlate arene za koprodukcijo na puljskem festivalu

28. julij 2013
Krogi (Krugovi), celovečerni igrani film režiserja Srdana Golubovića je na pravkar končanem 60. Pula film festivalu, ki je potekal med 13. in 27. julijem, osvojil vse tri zlate arene, ki jih festivalska žirija podeli najboljšemu izmed koprodukcijskih filmov

 : zlato areno za najboljši film, zlato areno za režijo in zlato areno za najboljšo vlogo, ki jo je prejel sicer hrvaški Leon Lučev, za vlogo Harisa.  Film je nastal v srbsko – slovensko – hrvaško – nemško – francoski koprodukciji, slovenski koproducent je bila produkcijska hiša Vertigo Emotionfilm, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center.

V programu manjšinskih koprodukcij je bilo sicer prikazanih 10 filmov, med njimi tudi 5 slovenskih (Adria Blues režiserja Miroslava Mandića, Dvojina režiserja Nejca Gazvode, Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka, Srečen za umret režiserja Matevža Luzarja, Šanghaj režiserja Marka Naberšnika), pri katerih so sodelovali tudi tudi hrvaški ko-producenti.

Prvo festivalsko nagrado je film Krogi prejel januarja letos, ob svetovni premieri na Sundance Film Festivalu, ko je prejel posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu (Special Jury award of World Dramatic Competition). Evropska premiera filma je bila februarja letos na Berlinalu, kjer je bil film prikazan v okviru programa Forum in prejel Ekumensko nagrado. Sledile so še številne druge nagrade na filmskih festivalih v Sofiji (nagrada občinstva), italijanskem Bariju (nagrada za režijo), nemškem Wiesbadnu (nagrada za režijo), portugalskem Setubalu (nagradi za režijo in kamero), armenskem Erevanu (najboljši film) ter številne nagrade, ki jih je film prejel na nacionalnem festivalu v srbskem Sopotu (najboljši film, scenarij, kamera, montaža in nagrada občinstva). Film je bil ob tem prikazan še na številnih drugih mednarodnih filmskih festivalih (istanbul, Hong Kong, Vilnius, Skopje, Seattle, Cluj, Valencia, La Rochelle, Jeruzalem, Palić), avgusta pa bo prikazan tudi v Sarajevu v okviru programa Open Air. Slovensko občinstvo bo film lahko videlo na Festivalu slovenskega filma ter na ljubljanskem filmskem festivalu LIFFe, novembra letos.

Film Krogi režiserja in Srdana Golubovićaje nastal v srbsko-slovensko-nemško-francosko-hrvaški koprodukciji. Ko-scenarista sta Srđan in Melina Koljević, direktor fotografije Aleksandar Ilić, glasbo je napisal Silence, producenti filma pa so Jelena Mitrović, Danijel Hočevar, Alexander Ris, Emilie Georges in Boris T. Matić. Glavne vloge v filmu so odigrali Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Hristina Popović in Boris Isaković.

Absolutni zmagovalec programa hrvaških filmov letošnjega Pula Film Festivala, v katerem je takmovalo kar 14 celovečerni filmov, je postal film Obramba in zaščita (Obrana i zaštita), režiserja Bobe Jelčića, ki je poleg zlate arene za najboljši film prejel šezZlate arene za režijo, scenarij, glavno moško vlogo (Bogdan Diklić), glavno žensko vlogo (Nada Đurevska), kamero in scenografijo. Pet zlatih aren je prejel film Tiho (Šuti), režiserja Lukasa Nole in sicer zlate arene za stransko žensko vlogo (Lana Barić), glasbo, montažo, zvok in masko poleg tega pa še nagrado Breza za najboljšo debitantko – igralko Tihano Lazović. Po eno zlato areno pa sta prejela filma Duhovnikovi otroci (za stransko moško vlogo) in Skrivnostni deček (za kostumografijo).

 

Več o filmu Krogi: http://www.emotionfilm.si/filmi/krogi/

Več o letošnjih nagradah Pula Film Festivala:

http://pulafilmfestival.hr/nagrade-60-festivala-igranog-filma-u-puli/

Spletna stran festivala:

http://pulafilmfestival.hr