Velik uspeh slovenskega filma na 70. Beneškem filmskema festivalu

22. julij 2013
Danes je v Rimu potekala tiskovna konferenca 28. mednarodnega tedna kritike, ki bo od 28 avgusta do 7. septembra 2013 potekal v okviru 70. Beneškega filmskega festivala. Napovedali so šest filmov, ki so jih letos izbrali med filmskimi prvenci iz vsega sveta. Med njimi je tudi film Razredni sovražnik, prvenec slovenskega režiserja Roka Bička.

Slovenski film so selektorji programa 28. mednarodnega tedna kritike predstavili z naslednjimi besedami:

»Film je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora.«

Film Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav film. V glavnih vlogah so nastopili Igor Samobor in 9 mladih srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik, Kangjing Qiu.
Trije med njimi sedaj nadaljujejo študij na AGRFT. V stranskih vlogah so nastopili še Nataša Barbara GračnerTjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi. 

Scenarij za film so na osnovi resničnih dogodkov napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne.

Direktor fotografije je Fabio Stoll, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Za montažo sta poskrbela Janez Lapajne in Rok Biček, za scenografijo je bil zadolžen Danijel Modrej, za kostume Bistra Borak in za masko Petra Hartman.

Producenta filma sta Aiken Veronika Prosenc in Janez Lapajne. Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

O  filmu je avtor zapisal:

"Zgodbo iz filma sem sam doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi."

To pa za letos še ni vse.

Ob slovenskem filmu so izbrali tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo, italijanski film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) prvenec režiserja Mattea Oleotta, v katerem nastopa zelo močna slovenska avtorska ekipa. V glavnih vlogah so ob znanem italijanskem igralcu Guseppu Battistonu, nastopili Rok Prašnikar v vlogi Zorana, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič.

Za scenografijo je poskrbel Vasja Kokalj, za kostume Emil Cerar, masko je urejala Talija Ivančič. Glavni producent filma je Igor Prinčič za Transmedio, slovenski koproducent je Staragara.

Vseh šest filmov tekmuje za leva prihodnosti, nagrado za najboljši prvenec beneškega filmskega festivala v višini 100.000 USD, ter za nagrado občinstva tedna kritike  v višini 5000 Eur .

Zelo uspešno slovensko predstavitev na letošnjem jubilejnem 70. Beneškem festivalu  bo zaokrožil  še Jan Cvitkovič, ki ga je najstarejši filmski festival na svetu povabil, da sodeluje  pri  projektu Benetke70, s katerim bodo praznovali svoj okrogli jubilej. K soustvarjanju filma so ob tej priložnosti povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, ki so na Lidu že bili nagrajeni. Vsak izmed povabljenih režiserjev je  posnel 90 sekund dolg prispevek na skupno temo - prihodnost kinematografije.

V samostojni Sloveniji se je na beneški festival prvi uvrstil Jan Cvitkovič leta 2001 s filmom Kruh in mleko, ter prejel nagrado za najboljši prvenec. V program Venice Days se je dvakrat uvrstil Vinko Möderndorfer (leta 2004 s filmom Predmestje in leta 2008 s filmom Pokrajina št. 2).

S kratkimi filmi se je na beneški filmski festival dvakrat uvrstil Jan Cvitkovič (leta 2004 s filmom Srce je kos mesa in leta 2009 s filmom To je zemlja, brat moj), ter leta 2008 Igor Šterk s filmom Every breath you take.

Leta 2010  je bil film Oča režiserja Vlada Škafarja  prvi slovenski film v pogramu beneškega mednarodnega tedna kritike. Letos pa imamo v tem programu kar dva filma, ob Razrednem sovražniku, prvencu Roka Bička, prvič tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo.

Več na:

http://www.sicvenezia.it/?lang=en