Jan Cvitkovič in 70-letnica beneškega festivala

28. junij 2013
Najstarejši filmski festival na svetu bo svoj okrogli jubilej počastil s projektom Benetke 70. K soustvarjanju filma so ob tej priložnosti povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, ki so na Lidu že bili nagrajeni. Med njimi bo tudi Jan Cvitkovič.

Leta 2001  je režiser Jan Cvitkovič za film Kruh in mleko  prejel nagrado lev prihodnosti, ki je namenjena prvencem.

Med povabljenimi so med drugim še Ulrich Seidl iz Avstrije, Walter Salles iz Brazilije, Susanne Bier iz Danske, Brillante Mendoza s Filipinov, Haile Gerima iz Etiopije, Olivier Assayas iz Francije, Yorgos Lanthimos iz Grčije, iranski režiser Abbas Kiarostami, Italijan Bernardo Bertolucci, Šinja Tsukamoto iz Japonske, makedonski režiser Milčo Mančevski, Andrzej Wajda iz Poljske in Aleksej German iz Rusije.

Vsak izmed povabljenih režiserjev bo posnel 90 sekund dolg prispevek na skupno temo - prihodnost kinematografije. To bo oblikovalo zelo številčen in najverjetneje raznolik omnibus, ki bo predstavljen na letošnjem beneškem festivalu.

V produkciji Staregare je Jan Cvitkovič svoj filmski prispevek te dni že posnel, beneški festival pa bo financiral postprodukcijo celotnega filmskega prispevka, ki je bil zamišljen kot filmski hommage velikih imen v čast  visoke obletnice festivala.