Kdo se boji črnega moža? nagrajen v Kolumbiji

17. maj 2013
Direktor fotografije Mitja Ličen je na mednarodnem filmskem festivalu Salón Internacional de La Luz, ki je potekal od 07. do 13. maja 2013 v Bogoti – Kolumbija, prejel nagrado za najboljšo fotografijo v kategoriji igranega filma

za svoje delo pri kratkem filmu Kdo se boji črnega moža? režiserja Janeza Lapajneta in v produkciji Triglav filma.

Na festivalu, ki je posvečen izključno filmski fotografiji, ne podeljujejo nagrad za druge dosežke. Kratke filme z vsega sveta so na letošnjem festivalu prikazali v naslednjih kategorijah: igrani film, dokumentarni film, študijski film in kratki video. Zgolj v kategoriji igranega filma je bilo v tekmovalnem sporedu prikazanih kar 88 filmov.  Kdo se boji črnega moža? je bil tudi otvoritveni film festivala.

K uspešni filmski fotografiji sta veliko prispevala tudi oblikovalec svetlobe Aljoša Markač in mojster slikovne obdelave Willi Willinger, ki je za potrebe Lapajnetovega filma  nadgradil postopek obdelave črno-bele podobe, ki ga je uporabil ob svojem sodelovanju pri filmu Beli trak Michaela Hanekeja.

Film Kdo se boji črnega moža? je bil doslej prikazan v tekmovalnih sporedih festivalov v južnokorejskem Busanu, Nashvillu, Vilni, poljskem Bialystoku, Izmirju, Rimu in na festivalu slovenskega filma v Portorožu. V juniju bodo s projekcijo tega filma odprl pridobitev domžalskega Mestnega kina - najsodobnejši DCP projektor.