Slovenski filmi v Cannesu 2013

10. maj 2013
Od 15. do 26. maja bo v Cannesu potekal 66. mednarodni filmski festival. Ob filmskem festivalu bo že 54. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center deseto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Letos se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi četrtič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.
Slovenski del paviljona bo tudi letos stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma.

Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal tri nove filme: Dvojina, drugi celovečerni film režiserja Nejca Gazvode, v produkciji Perfo, Čefurji raus!, drugi celovečerni film režiserja Gorana Vojnovića, v produkciji Arsmedia in Razredni sovražnik, prvenec Roka Bička v produkciji Triglav film. Projekcije na sejmu v Cannesu pomenijo  ključno izhodišče za čim bolj uspešno mednarodno festivalsko premiero vseh treh filmov.

Short Film Corner je profesionalna platforma za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti največjemu krogu ljudi iz celega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film in njegovi ustvarjalci. Letos bosta  Slovenijo predstavljala kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča, v produkciji Staragara in Jutro režiserke Sonje Prosenc, v produkciji Monoo.

V soboto, 18. maja pa se bo v paviljonu že tradicionalno predstavil Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera, ki bo obeležil slovenski dan, tokrat pa bo to tudi predstavitev Evropske federacije fantastičnih filmskih festivalov.