Umrl je filmski režiser Vojko Duletič

08. maj 2013
V torek, 7. maja je v Ljubljani v 89. letu starosti umrl filmski režiser Vojko Duletič, avtor šestih celovečercev ter več televizijskih in kratkih filmov.

Pravzaprav je celovečercev več, saj je Duletič pred šestimi leti  iz svojih treh filmov (Med strahom in dolžnostjo, Draga moja Iza in Doktor, nastali so v desetletju 1975/85) ustvaril sintezo treh sicer različnih zgodb, ki so zaznamovale medvojno in povojno slovensko zgodovino. Filmu je dal naslov Bolečina.

Sicer pa se je Duletičeva filmska pot začela konec petdesetih let za montažersko mizo. Kmalu je napisal prvi scenarij za film Samorastniki po Prežihovi noveli in to je bil začetek njegovega upodabljanja klasičnih slovenskih literarnih tekstov: poleg treh omenjenih sta vzbudila največ zanimanja filma Na klancu (po Cankarju) in Ljubezen na odoru (prav tako Prežihov Voranc).

Njegovo ime je neločljivo povezano  s poglobljenim razmerjem med slovensko literaturo in filmom, skozi katerega govorita krvava vojna zgodovina in bolečina, ki je zaznamovala tako slovenskega kmeta kot meščana.

Leta 2004 je na 7. festivalu slovenskega filma prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ter leta 2005  zlati red za življenjsko delo na področju filma.

Žalna seja bo v petek, 10. maja ob 11. uri v Slovenski kinoteki.