Tudi v Izoli glasovali za nizozemski film Cikcak mulc

06. maj 2013
»A se kdo iz Gremo mi po svoje boji pajkov?« Takšna in drugačna zanimiva vprašanja so se včeraj, 5. maja, slišala v izolskem Art kinu Odeon. Tam se je ob Evropskem dnevu mladega filmskega občinstva 78 najstnikov z različnih koncev Slovenije in zamejstva zbralo, da skupaj z mladimi iz osmih drugih evropskih mest med tremi evropskimi mladinskimi filmi

(Cikcak mulc, Nizozemska, 2012, Vse narobe, Nemčija, 2013, Trgovinica za samomore, Francija, 2012) izberejo prejemnika nagrade Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva.

Aktivno spremljanje filmskih vsebin, kritično razmišljanje, upoštevanje glasu mladih – vse to je tokrat zares zaživelo v praksi. Naloga je bila zahtevna, konkurenca huda, a mladi so odločno izrazili svoje mnenje: najboljši film po njihovem izboru je Cikcak mulc, ki je še isti večer na slovesnosti v Erfurtu prejel nagrado Evropske filmske akademije. Za zabavo in smeh med projekcijami filmov so skrbeli voditelj Boštjan Gorenc – Pižama in njegovi sogovorniki: režiserja Miha Hočevar in Miha Knific ter mlada igralca Nika Manevski in Jure Kreft so razkrivali zakulisne zanimivosti, režijske trike in igralske tehnike. Kako se zjokati na snemanju, kako posneti skok z velike višine, koliko sekund animacije nastane v enem dnevu?

Poleg Izole se je na evropski filmski zemljevid vrisalo še osem mest: Erfurt (Nemčija), København (Danska), London (Velika Britanija), Riga (Latvija), Sofija (Bolgarija), Torino (Italija), Valletta (Malta) in Vroclav (Poljska). Filmsko-vzgojni dogodek za mlade ljubitelje filma med 12. in 14. letom, ki je v Sloveniji potekal prvič, smo pripravili v sodelovanju s pisarno MEDIA Desk Slovenija in Slovenskim filmskim centrom.

 

Utrinke živahnega dogajanja si lahko ogledate na : 

 

 www.isolacinema.org