Evropski dan mladega filmskega občinstva

28. april 2013
V nedeljo, 5. maja 2013, bo v Izoli prvič potekal Evropski dan mladega filmskega občinstva – brezplačen filmsko-vzgojni dogodek za mlade ljubitelje filma med 12. in 14. letom. Organizator filmskega dne je Zavod za razvijanje filmske kulture Otok, soorganizatorja pa Slovenski filmski center in MEDIA Desk Slovenija.

 

Redko se zgodi, da se v filmski žiriji zberejo najstniki, le enkrat na leto pa se zberejo mladi gledalci iz vse Evrope in med tremi filmi izberejo zmagovalca – prav na Evropski dan mladega filmskega občinstva! Dogodek je nastal kot pobuda Evropske filmske akademije, uveljavljenega združenja za promocijo kakovostnega filma s podporo Programa MEDIA in bo v evropskem merilu letos potekal drugič.

 Cilj projekta, ki smo ga prvič pripeljali v Slovenijo, v Izolo, je filmsko in medijsko opismenjevanje mladih, za katere si želimo, da odrastejo v samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev. Poleg slovenske Izole, ki si status filmskega mesta vsako leto utrjuje z mednarodnim festivalom Kino Otok – Isola Cinema, pri projektu sodelujejo naslednja evropska mesta: Erfurt (Nemčija), København (Danska), London (Velika Britanija), Sofija (Bolgarija), Torino (Italija), Valletta (Malta) in Vroclav (Poljska).

 Pester program filmskega dne v Izoli bo potekal v Art kinu Odeon in vključuje projekcije filmov, srečanja z znanimi slovenskimi filmskimi ustvarjalci ter izbor zmagovalnega filma po izboru mlade žirije. Na ogled bodo trije novi mladinski filmi iz treh evropskih držav: nizozemski Cikcak mulc (Vincent Bal, 2012), nemški Vse narobe (Bernd Sahling, 2013) in francoski animirani film Trgovinica za samomore (Patrice Leconte, 2012).

 Več na:

http://yaa.europeanfilmawards.eu/en_EN/