Nagradi za koprodukciji, simpozij za Poslednjo postajo in Rdeče klasje

21. april 2013
Film Krogi je srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću na filmskem festivalu GoEast v Wiesbadnu (10.- 16. april) prinesel nagrado za najboljšo režijo.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija pod predsedstvom madžarskega režiserja Bencea Fliegaufa, je Golubović "zgodovinski travmatičen dogodek pretvoril v kompleksno in večplastno filmsko zgodbo".

V filmu igrajo Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović in Vuk Kostić.

Z nagrado festivala GoEast film nadaljuje niz mednarodnih priznanj - med drugim je prejel nagrado ekumenske žirije na 63. Berlinalu in posebno nagrado žirije na filmskem festivalu Sundance, za najboljši film pa ga je izbralo tudi občinstvo filmskega festivala v Bariju.

Film je nastal v koprodukciji Srbije, Nemčije, Francije, Slovenije in Hrvaške.

Na festivalu so pripravili tudi program, ki je bil posvečen 50-obletnici jugoslovanskega črnega vala (1963 -1973).

Ob filmih Dušana Makevejeva, Puriše Djordjevića,Alksandra Petrovića, sta bila prikazana tudi slovenska filma Rdeče klasje Živojina Pavlovića (1970) in Poslednja postaja Jožeta Babiča (1971). Na simpoziju je s predavanjem  o filmskih podobah Živojina Pavloviča sodeloval filmski teoretik, dr. Andrej Šprah.

V Istanbulu pa je med 30. marcem in 14. aprilom potekal 32. mednarodni  filmski festival. Posebno priznanje FACE - Filmska nagrada sveta Evrope za človekove pravice, ki jo podeljuje Svet Evrope, je prejel koprodukcijski film Epizoda v življenju nabiralca železa režiserja Danisa Tanovića. Film je pred tem prejel srebrnega medveda za film in za najboljšo moško vlogo na zadnjem Berlinalu.

 Film je nastal v koprodukciji Bosne, Francije in Slovenije.