Uspešne festivalske in druge poti naših filmskih koprodukcij

26. marec 2013
Film Krogi, slovenska manjšinska koprodukcija v režiji srbskega režiserja Srdana Golubovića, je osvojil nagrado za najboljši film na mednarodnem festivalu v Bariju, ki je potekal od 16. do 23. marca v Italiji. To je četrti festival na katerem je bil film prikazan v tekmovalnem programu in četrta prejeta nagrada.

Nagrado za najboljši film na festivalu u Bariju podeljuje žirija občinstva, ki jo sestavlja 50 gledalcev, predseduje pa ji  producent Ulrich Felsberg, ki  je med drugimi  produciral  filme  Kena Loacha in Wima Wendersa. V tekmovalnem programu International Panorama so prikazali 12  naslovov iz celega sveta.
Film Krogi je bil  premierno  prikazan na prestižnem Sundance Film Festivalu v ZDA, kjer  je osvojil posebno nagrado žirije. Film je  osvojil tudi nagrado ekumenske žirije na 63. Berlinalu, ter nagrado  občinstva na mednarodnem  filmskem festivalu v Sofiji (7.- 24. marec), kjer je bil   prikazan v tekmovalnem programu balkanskih filmov.

Krogi so zgodba  o petih ljudeh, ki jih povezuje tragični dogodek. Tri paralelne zgodbe se odvijajo  v Beogradu, nemškem mestu Haleun in bosanskohercegovskem Trebinju, ter nam prikažejo osebe, ki se po dvajsetih letih soočajo s preteklostjo.Ob  Leonu Lučevu, ki smo ga spoznali v slovenskem filmu Circus Fantasticus, so v glavnih  vlogah  nastopili Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović in Vuk Kostić. Film je nastal kot koprodukcija Srbije, Hrvaške, Slovenije, Nemčije in Francije, sofinanciral ga je Slovenski filmski center in Eurimages. Slovenski producent je Vertigo/Emotion film. V Sloveniji bo film prikazan septembra na Festivalu slovenskega filma in novembra na mednarodnem festivalu v Ljubljani.

Lanskoletni Berlinale pa je pomenil odličen začetek festivalske in distribucijske poti za slovensko manjšinsko koprodukcijo  Parada, ki jo je režiral srbski režiser Srdjan Dragojević. Film je na Berlinalu prejal kar tri nagrade, med katerimi je bila najbolj prestižna nagrada občinstva v sekciji panorama. V enem letu  so film predvajali na tridesetih mednarodnih festivalih, na katerih je prejel devetnajst (19 ) nagrad. Med nagradami prevladujejo nagrade za najboljši film festivala po izboru občinstva, kar je tudi pokazatelj za odličen uspeh, ki ga je film imel v svetovni distribuciji. Parado so odkupili v več kot dvajsetih državah, kinematografsko distribucijo pa je film že imel v Nemčiji, Avstriji, Švici, Bolgariji in Franciji. V mesecu juniju so film prikazali tudi Svetu Evrope v Strasbourgu. Film so posneli producenti iz Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Slovenski koproducent je Forum Ljubljana.

V Sloveniji je film v kinematografih videlo več kot 32.000 gledalcev.