Koprodukcijski film Krogi nagrajen na filmsksem festivalu Sundance

27. januar 2013
Koprodukcijski film Krogi (Krugovi/Circles), celovečerni igrani film režiserja Srdana Golubovića je na pravkar končanem 29. filmskem festivalu Sundance, ki je potekal med 17. in 27. januarjem, prejel posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu.

Gre za drugo najpomembnejšo nagrado v programu, kjer so prikazali 12 celovečernih filmov iz celega sveta, žirija pa je kot najboljšega izbrala južno-korejski film Jiseul. V tekmovalnem programu ameriških neodvisnih filmov pa sta bila kot najboljša nagrajena celovečerni igrani film Fruitvale in dokumentarec Blood Brother.

Sundance Film Festival velja za najpomembnejši filmski festival posvečen neodvisnim filmom na svetu. Za enega njegovih ustanoviteljev velja legendarni ameriški igralec Robert Redford, ki je s festivalom želel vzpodbuditi neodvisne pobude, odkritja in nove glasove ameriškega filma.

Film Krogi režiserja in Srdana Golubovićaje nastal v srbsko-slovensko-nemško-francosko-hrvaški

koprodukciji. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar (Vertigo Emotionfilm). Glavne vloge v filmu so odigrali Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Hristina Popović in Boris Isaković.

Film temelji na resničnem dogodku. Srđan Aleksić, ki je bil vojak v vojski Republike Srpske, je januarja 1993, med kratkim dopustom v domačem mestu Trebinje umrl, ko je svojega prijatelja Alena Glavovića, etničnega Bošnjaka, poskušal zaščititi od skupine vojakov Vojske Republike Srbske. Namesto Alena so se vojaki spravili na Srđana, ki je za posledicami napada umrl nekaj dni kasneje. Srđan je za svoje dejanje posthumno prejel najvišja odlikovanja tako v BiH kot tudi v Srbiji.

Film se s tem dogodkom začne, nadaljuje pa se 12 let kasneje in govori o usodah ljudi, ki so bili povezani s Srđanom (v filmu nosi ime Marko): Harisu, ki ga je Marko rešil pred napadom vojakov, Nadi, Markovem dekletu, Ranku, Markovem očetu, Nebojši, zdravniku in Markovem prijatelju, ki je v kavarni samo opazoval, kako so vojaki pretepali in usmrtili Marka...

Svetovno premiero je film Krogi tako doživel v ZDA,  evropska pa bo že čez nekaj dni na Berlinalu, kjer bo film prikazan v okviru programa Forum. Slovenskim gledalcem pa bo film na ogled kasneje v letu 2013.