Vaje v objemu na otvoritvi Tržaškega filmskega festivala

14. januar 2013

V  tekmovalnem programu celovečernih filmov bodo prikazali osem filmov, med katere se je uvrstili tudi češko – slovenski film Mlada noč Olma Omerzuja. Film  bo na sporedu v soboto, 19. januarja. Kot vedno so v izbor celovečernih filmov uvrščena najboljše dela, ki so nastala v zadnjem letu in ustrezajo festivalskim zahtevam, da so italijanske premiere. Tak je tudi razvpiti srbski film Klip Maje Miloš, zmagovalec lanskega festivala v Rotterdamu, kot tudi nagrajenec zadnjega ljubljanskega filmskega festivala. Tudi letos ni izostal predstavnik romunske kinematografije, ki jo predstavlja režiser Marian Crisan s filmom Rocker, pa tudi nagrajenec Fipresci v Cannesu, beloruski režiser Sergej Loznitsa, s filmom V megli.

V sekciji, ki je posvečena filmom, ki so nastali v regiji, bo kot poseben dogodek predstavljen film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, ob njem pa bo prikazan še kratki film zamejskega režiserja Ivana Gergoleta o nastajanju filma Arheo: Making Arheo film. Projekcija obeh filmov bo v nedeljo, 20. januarja.

Velika pridobitev letošnjega festivala je nova dvorana Sala Tripcovich, saj so mestne oblasti omogočile, da so novo gledališko opremili tudi za  sodobne filmske projekcije.

Na festivalu se bo predstavil najbolj slavni slovenski filozof Slavoj Žižek, v dokumentarnem filmu Perverznežev vodič po ideologiji, režiserke Sophie Fiennes. Tudi ta projekcija sodi med posebne dogodke.

Med 21. in 23. januarjem bo v sklopu festivala potekal East Meets West, koprodukcijska platforma za vzhodnoevropske in italijanske projekte,  ki iščejo koproducente iz zahodnih držav – letos bodo v fokusu države iz nemškega govornega področja: Nemčija, Švica in Avstrija. 

Med 136 prijavljenimi projekti iz 24 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih filmskih projektov in 10 dokumentarnih filmskih projektov iz 11 evropskih držav. Med igrane projekte sta se uvrstila tudi dva slovenska projekta: Pravica ljubiti režiserke Barbare Zemljič,v produkciji Aatalante in Vztrajanje režiserja Miha Knifica, v produkciji Nukleus Film – Slovenija.

Novost letošnjega East Meets West je nagrada za najboljši projekt, ki jo bo podelila tričlanska žirija.

 

Več na:

http://www.triestefilmfestival.it/

http://www.wemw.it/