Vroča filmska festivalska jesen

19. november 2012
Filmski prvenec režiserja Nejca Gazvode je na 17. festivalu evropske kinematografije Cinergia v Lodžu (9. - 16. november) zbirki mednarodnih priznanj dodal še deveto, nagrado festivalskega občinstva.

 

Na festivalu so predstavili osemdeset naslovov, med temi številne, ki so bili nagrajeni na najboljših evropskih festivalih.

Izlet, zgodba o trojici, ki se pred prestopom praga v odraslo življenje poda še na zadnji brezskrben izlet na morje, pa je za najboljšega izbralo občinstvo. Tega so pretežno predstavljali študenti filmske šole v Lodžu, prav tiste, kjer so filmsko režijo med drugim končali velikani, kot so Andrzej Wajda, Roman Polanski in Krzysztof Kieślowski.

Film Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika,  ki je bil eden izmed filmskih presenečenj lanskega festivala slovenskega filma v Portorožu,  potuje po severni Ameriki. Od 9. - 20. novembra poteka v AFI (American film Institute) v Washingtonu 25. evropski filmski festival. Me štirideset naslovov so se uvrstili najboljši evropski filmi: festivalski zmagovalci, filmske uspešnice, prvenci.  Med zadnje sodi tudi Dvornikov Kruha in iger, ki je bil predvajan 10. in 13. novembra.

V Kanadi pa od 15. novembra do 2. decembra poteka 27. Evropski filmski festival. Trideset izbranih evropskih filmov bodo prikazali na prizoriščih v Torontu, Ottawi in Vancouverju. Film Kruha in iger so 15. novembra predvajali v Torontu,  2. decembra pa ga bodo prikazali v Vancouverju.

Od 15. - 25. novembra poteka filmski festival Cinedays v Skopju (Makedonija), na katerem letos beležimo močno prisotnost slovenskih  filmov. Otvoritveni film festivala je bil Šanghaj Marka Naberšnika, v tekmovalno sekcijo CineBalkan se je med sedem filmov uvrstil zmagovalec letošnjega 15. festivala slovenskega filma Hvala za Sunderland režiserja Slobodana Maksimovića, v program glasbenih dokumentarcev pa Otroci socializma- zamenjajte mi glavo režiserja Braneta Bitenca.V žirijo sekcije CineBalkan je bil povabljen režiser Jan Cvitkovič, ki je v programu predstavljen s kratkim filmom Sto psov in zadnjim celovečernim filmom Arheo.

 

Več na:

http://www.afi.com/silver/films/2012/v9i5/eushowcase.aspx

http://www.eutorontofilmfest.ca/

http://eufilmfestival.com/

http://www.cinedays.com.mk/default.aspx?cid=358&l=18>