Karpu Godini nagrada Darko Bratina - poklon viziji 2012

13. november 2012
Kinoatelje v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino (1942-1997) že petnajst let podeljuje nagrado na področju filmske ustvarjalnosti, s katero želi spodbujati medkulturno komunikacijo in sodelovanje med filmskimi institucijami v skupnem medregijskem prostoru.

 Letošnja nagrada pripada Karpu Godini za celovitost vsestranskega avtorskega dela v vlogi režiserja in direktorja fotografije ter za pedagoško delo na področju usposabljanja novih filmskih generacij.Od ljubiteljskih začetkov pa do zrelih del se opus Karpa Godine odlikuje po stilistični tankočutnosti in drznem eksperimentiranju, ki ju avtor uveljavlja kot nerazdružljivi vrednoti. Na isti način opazuje družbo, pri čemer poetične ravni nikoli ne ločuje od politične. S tem doseže svojevrstno osebno ekspresijo, ki jo označuje tako ironična distanca kot iskreno sočutje do človeka v večkulturnem prostoru. Izjemno delo Karpa Godine torej prispeva, najprej v okviru jugoslovanskih kinematografij  potem pa v slovenskem filmu, k oblikovanju kritične in človekoljubne zavesti, v kateri rase prizadevanje za svobodno in pluralno družbo.

 Ob tej priložnosti se Kinoateljeju pridružujejo najpomembnejše filmske institucije našega prostora:Palazzo del Cinema/Hiša filma, Kulturni dom v Gorici, Kulturni dom v Novi Gorici, Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka v Ljubljani, Casa del Cinema in Gledališče Miela v Trstu, Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači, Centro Espressioni Cinematografiche v Vidmu in letos prvič tudi Art kino Odeon in Festival Kino Otok v Izoli, z namenom, da se Karpova dela predstavijo čim širšemu občinstvu.

Filmski, gledališki in operni režiser, scenarist, montažer in direktor fotografije Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Sredi šestdesetih je oborožen z osmičko nanizal serijo brezčasnih kratkih eksperimentalnih filmov, z njimi uspešno potoval po jugoslovanskih festivalih in tam spoznal kolege, s katerimi pozneje sodeluje kot direktor fotografije: Želimir Žilnik, Bato Čengić, Lordan Zafranović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović, Vojko Duletič, Filip Robar Dorin.

Leta 1968 je nepovratno vstopil v svet profesionalne filmske produkcije, ko ga je Želimir Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela (Rani radovi) kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja. Film je bil nagrajen na Berlinskem filmskem festivalu. Kot režiser, direktor fotografije, snemalec in montažer je leta 1980 posnel svoj prvi celovečerni film Splav Meduze.

Na AGRFT je  dolga leta poučeval najprej filmsko režijo, pozneje pa predmet Filmska in TV kamera in kot filmski pedagog še danes navdihuje mlade filmarje po svetu. Karpo Godina je prejel več kakor štirideset  najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo (2006).

Program filmov  in poklon nagrajencu bo potekal od 21.-28. novembra 2012 v Novi Gorici, Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Divači in Vidmu.