Prva podelitev priznanja revije Ekran

08. november 2012
Svet revije za film in televizijo Ekran je ob 50-letnici izhajanja revije sprejel sklep o podeljevanju priznanja revije Ekran.

Priznanje je bilo ustanovljeno z željo vsaj simbolno poudariti zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritikov, ki se leta in desetletja s svojim delom trudijo prispevati k dvigu filmske kulture v Sloveniji.

Člani Sveta revije Ekran so se odločili, da bodo prvo priznanje podeliti ugledni slovenski filmski publicistki in dolgoletni urednici oddaje Gremo v kino Rapi Šuklje.

Utemeljitev za podelitev priznanja revije Ekran filmski publicistki Rapi Šuklje:

Rapa Šuklje spremlja slovensko kulturno sceno od prvih povojnih let. Leta 1948 se je zaposlila na Radiu Ljubljana in od takrat s kritičnim pogledom opazuje filmske, gledališke in literarne dogodke v Sloveniji in po svetu. Filmski ustvarjalci jo poznajo po duhovitih, iskrivih in analitičnih zapiskih o filmu ter po več desetletij trajajočem urejanju radijske oddaje o filmu Gremo v kino, ki je od svojih začetkov doživljala relativno malo sprememb. Začela se je že v času nastanka filma Na svoji zemlji kot Oddaja o filmu pod uredništvom Kristine Brenk, nato so jo ljubitelji filma poslušali kot radijsko oddajo Po kinu se dobimo, da bi na koncu dobila naslov, ki si ga je izmislil Veno Taufer, Gremo v kino. In v kino, z radiem ali brez njega, hodimo že nekaj desetletij. Rapa Šuklje, dolgoletna urednica in sodelavka te oddaje, je nedvomno starosta slovenske filmske publicistike, čeprav se morda dami ne spodobi zapisati, da je starosta, kajti kot je nekoč na Akademiji za igralsko umetnost dejal pokojni baletni mojster Pino Mlakar: »Dame so vedno mlade!« Tako, kot je kritiška filmska misel Rape Šuklje vedno mlada in aktualna.