Nahrani me z besedami Martina Turka na prvih festivalih

16. oktober 2012
V mesecu oktobru bo prvenec mladega tržaškega režiserja Martina Turka doživel svojo mednarodno premiero na festivalu v Mumbaiu v Indiji nato pa pot nadaljeval v Sao Paulo in Montpellier.

Od 18. do 25. oktobra bo potekal 14. mednarodni filmski festival v Mumbaiu (India), ki velja za enega najpomembnejših festivalov v Indiji. Turkov film bo prikazan v sekciji In The Cut. Film se nato seli v Brazilijo kjer bo prikazan na 36. mednarodnem festivalu Sao Paulu v sekciji mednarodne perspektive, ki je namenjena pregledu najpomembnejših filmov svetovne produkcije zadnjih dveh let. Festival se bo v največjem brazilskem mestu odvijal od 19.oktobra do 1.novembra od koder se film seli v Evropo. V tekmovalnem programu mednarodnega festivala mediteranskega filma, ki se že 34 let odvija v francoskem Montpellieru, bo film prikazan med 26. oktobrom in 3. novembrom. Projekcije se bo udeležil tudi režiser. V Montpellieru so bili v preteklosti prikazani že štiri Turkovi kratki filmi, leta 2003 pa je Turk z diplomskim filmom Izlet tam prejel kar tri nagrade, med njimi tudi glavno nagrado žirije za najboljši kratki film.

Zgodba Nahrani me z besedami pripoveduje o Robertu, ki odpotuje v Italijo, da bi izpopolnil svojo nenavadno raziskavo. V italijanskem mestu naleti na posebneža, brezdomca srednjih let. Prevzet in zmeden zaradi srečanja s skrivnostnim moškim mu začne slediti in za njim se izgubi vsaka sled. Robertovo izginotje prisili očeta Janeza, da po mnogih letih molka pokliče starejšega sina Mateja, s katerim se odpravi na iskanje izgubljenega sina. Ker pa Janez ne more pustiti same žene Irine, ki boleha za demenco, se k Irini začasno preselita Matejeva žena Ana in njuna hči Veronika. V glavnih vlogah nastopajo Boris in Sebastian Cavazza, Jure Henigman, Maša Derganc, Miranda Caharija in Iza Veselko.

Martin Turk je scenarij, ki je sestavljen iz treh ločenih zgodb, ki se dogajajo sočasno, med drugim pripravljal v pariški rezidenci prestižnega canskega festivala, kamor ga je med 6 mladih režiserjev izmed več kot 200 prijavljenih iz celega sveta, izbrala žirija pod vodstvom direktorja canskega festivala Gillesa Jacoba.
Turk je za svoje kratke filme prejel številne domače in mednarodne nagrade, kot edinemu slovenskemu režiserju v zadnjih 15 letih pa mu je leta 2008 s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan, uspela tudi uvrstitev v sekcijo canskega festivala Quinzaine.

Film Nahrani me z besedami je nastal v produkciji Bela film, finančno ga je podprl Slovenski filmski center,  v redno kinematografsko distribucijo pa prihaja 22. novembra.

Več o filmu in sodelujočih avtorjih najdete na www.feedme-movie.com. Obiščite nas tudi na družabnem omrežju Facebook.

Povezave na festivale:

http://www2.mumbaifilmfest.org/index.php?page=selection

http://36.mostra.org/en/filmes#mostra36/letra/pais/secao79

http://www.cinemed.tm.fr/cgi-bin/film/film.cgi?sec=01138&ssec=02049&festi=64&uk=oui&mod=proguk&lemenu=2