Uspešni Parada, Gospodična in Slovenka

02. oktober 2012
Za Metoda Pevca je bil pretekli konec tedna uspešen na dveh koncih Evrope, poleg vesen, ki jih je prejel v Portorožu za Vaje v objemu, je na festivalu Festroia na Portugalskem (21.-29. September) s filmom Lahko noč, gospodična osvojil nagrado mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Najboljši film festivala je postal Parada Srdjana Dragojevića.

Srbsko-hrvaško-makedonsko-črnogorsko-slovenska koprodukcija je prejela tudi nagrado občinstva. Na filmskem festivalu v Setubalu, ki se je v 28. izdaji poklonil hrvaškemu filmu.  Najboljši režiser je postal Branko Schmidt, ki je prepričal s hrvaškim nominirancem za tujezičnega oskarja, filmom Ljudožder Vegetarijanac (Ljudožerec vegetarijane)c.
Na festivalu so predvajali še en slovenski film - v kategorijo prvencev se je uvrstil Izlet režiserja Nejca Gazvode. 
Za Dragojevićevo Parado se je uspešno leto začelo že na Berlinalu, kjer je prejel tri nagrade, za Pevčev film pa je to že druga nagrada v zadnjem mesecu. Konec avgusta je v albanskem mestu Drač na tamkajšnjem 6. mednarodnem filmskem festivalu film Lahko noč, gospodična prejel nagrado srebrni gladiator za najboljši film v programu Balkan Film. Lani je na puljskem filmskem festivalu prejel tri zlate arene v programu manjšinskih koprodukcij - za režijo, glavno žensko vlogo (Polona Juh) in kamero (Sven Pepeonik).
Slovenka, celovečerni igrani film režiserja Damjana Kozoleta je na 24. filmskem festivalu v španski (katalonski) Gironi (25. -29. September),  prejel kar štiri glavne festivalske nagrade. Film je žirija nagradila z Grand Prixom za najboljši film, z nagrado za najboljšo režijo (Kozole), nagrado za najboljši scenarij (Kozole, Sviličič, Luzar) in nagrado za najboljšo žensko vlogo (Nina Ivanišin).
Slovenka je imela svetovno premiero leta 2009 na Sarajevo Film Festivalu, do zdaj pa je bila prikazana na več kot 100 mednarodnih filmskih festivalih, med drugimi tudi na tako uglednih, kot so festivali v Torontu, Rotterdamu, Londonu in Palm Springsu.
Film je leta 2010 prejel veliko nagrado občinstva na festivalu v Parizu, Nina Ivanšin pa je bila za svojo vlogo že nagrajena na festivalih v Valenciji, Parizu in Les Arcu.
Film je bil do zdaj distribuiran v več kot petdesetih državah (tudi v ZDA, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Braziliji, Mehiki, Japonskem, Tajvanu in prikazan v Avstraliji), v številnih državah je izšel tudi na DVD-ju. Prejel je odlične kritike v najpomembnejših filmskih revijah (Variety, Screen International...) in svetovnih časopisih (Liberation, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung...). Po treh letih od premiere se še vedno uspešno predvaja po celem svetu.


Več na:

www.festroia.pt

 http://www.acn.cat/acn/686337/Noticia/text/Noticia.html

http://www.naciodigital.com/gironainfo/noticia/22876/slovenka/triomfa/festival/cinema/girona