Film Izlet je letošnji slovenski kandidat za oskarja

14. september 2012
Celovečerni filmski prvenec Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode, ki je nastal v produkciji Perfo Production, je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film.

 

 Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku so se letos prijavili  filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma Izlet, so bili v izbor uvrščeni še filmi Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika, Traktor, ljubezen & Rock'n Roll režiserja Branka Djurića, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Aleksandrinke Metoda Pevca inSfinga Vojka Anzeljca. Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Dunja Klemenc (producentka), Ingrid Kovač Brus (publicistka), Igor Samobor (igralec), Martin Turk (režiser), Ven Jemeršič (direktor fotografije), Branislav Srdić (producent), Miran Zupanič (režiser).  Izlet je leta 2011 imel svetovno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu. Na  14. festivala slovenskega filma je bil nagrajen s petimi (5) vesnami: za najboljši scenarij, glavno žensko in moško vloga, glasbo ter montažo. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je proglasila za najboljši film, prejel pa je tudi posebna nagrado revije STOP za igralske dosežke.

Leta 2011 je bil nagrajen na Filmskem festivalu v Arrasu in festivalu Cinedays v Skopju s posebno omembo žirije, leta 2012 pa je prejel štiri (4) nagrade na filmskem festivalu v Nahvillu: najboljši film, najboljša moška, najboljša ženska vloga in posebna nagrada žirije za celotno igralsko zasedbo, ter posebno omembo žirije na filmskem festivalu v Clevelandu.

Režiser Nejc Gazvoda se je uvrstil med deset evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto izbere ameriška filmska revija Variety, ki oblikuje uradno programsko sekcijo filmskega festivala v Karlovih Varih.  Na filmskem festivalu v Motovunu se je film uvrstil med tri finaliste  za nagrado Bauer, ki jo podeljujejo najboljšemu filmu iz regije. V zadnjih dveh letih se je film uvrstil na več kot 25 festivalov, njegova festivalska pot pa se še vedno nadaljuje.

Sofinancer filma je Slovenski filmski center, svetovni prodajni agent pa je Insomnia World Sales iz Pariza.
Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.