Svetovna premiera in prva nagrada za Naberšnikov Šanghaj

04. september 2012
Nagrade na filmskem festivalu v Montrealu so znane: novi celovečerni film Marka Naberšnika je dobil nagrado za scenarij in s tem povečal število mednarodnih nagrad za slovenski film.

Scenarij za Šanghaj je Naberšnik napisal po predlogi romana Nedotakljivi  Ferija Lainščka, posnel pa ga je v produkciji Arsmedia, kjer je nastal tudi njegov prvenec Petelinji zajtrk.

Glavno nagrado festivala je sicer prejel turški film Atesin dustugu yer (Kjer gori ogenj) Ismaila Gunesa, za najboljšega režiserja pa je obveljal Šved Jan Troell (z biografsko dramo Dom över död man oz. The Last Sentence.)

V filmu Šanghaj so glavni protagonisti člani romske družine. Gre za zgodbo o štirih generacijah, povedano s perspektive glave družine, romskega kralja, ki se je odločil ustanoviti svoje lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh.

O najboljših filmih festivala je odločala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Greta Scacchi, francoska producentka in režiserka Vera Blemont, kanadski igralec Michel Cote, igralec Kim Dong Ho iz Južne Koreje, ruski filmski kritik in pisatelj Andrej Plakhov, španska igralka Goja Toledo in kitajski igralec Wang Xueqi.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center. Slovenska premiera filma Šanghaj bo 27. septembra 2012,  na otvoritvi  15. festivala slovenskega filma v Portorožu.