Slovenski filmi v Portorožu prvič v sodobi digitalni tehnologiji

09. avgust 2012
1. avgusta 2012 je potekel rok za prijavo na 15. Festival slovenskega filma, ki se bo letos odvijal med 27. in 30. septembrom v Portorožu.

 

Do objavljenega roka je prispelo 130 prijav, med katerimi je bilo 34 celovečernih filmov (19 igranih in 15 dokumentarnih), 20 srednjemetražnih filmov (4 igrani in 16 dokumentarnih), 76 kratkih filmov (47 igranih, 9 animiranih in 20 dokumentarnih). Do 20. avgusta poteka selekcija prijavljenih filmov,  po tem datumu bo znano, kateri filmi bodo tekmovali za  slovensko filmsko nagrado – vesno.

Letošnja edicija festivala bo v mnogo čem prelomna. Nekateri najnovejši slovenski filmi bodo prvič prikazani na DCP kopijah, ki v svetovni filmski distribuciji postopoma nadomeščajo 35mm filmske kopije. Projekcije na digitalnem nosilcu pa bodo  potekale v Amfiteatru portoroškega Avditorija.

Tehnični sponzor digitalnega kina bo podjetje AVC Group, ki zastopa Barco projektorje.

Odločili smo se, da Amfiteater in s tem slovenski film, na široko odpremo prebivalcem občine Pirana in vsem filmskih ustvarjalcem. Z namenom, da se novo prizorišče čim bolj promovira, z njim pa tudi atraktivnost, ki jo prinaša digitalna slika, bodo projekcije v Amfiteatru brezplačne.

S tem organizatorji in še posebej Slovenski filmski center želijo zakoličiti že velikokrat napovedano dolgoročno sodelovanje z lokalno skupnostjo in vodstvom Avditorija, da bi Festival slovenskega filma najprej pri njih in potem tudi v celotnem slovenskem filmskem prostoru pridobil na veljavi, ki si jo slovenski film in njegovi ustvarjalci nedvomno zaslužijo.